Było smacznie, głośno, kolorowo i pachnąco. Podczas kulinarnych zmagań mieszały się zapachy ze wszystkich stron świata - mówi Bartosz Bukała, rzecznik prasowy Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie, gdzie niedawno w ramach intensywnego kursu dla architektów ConsArch 3 miał również miejsce konkurs - Top Chef Competition.
Aby było jeszcze bardziej międzynarodowo, do udziału w konkursie oprócz uczestników ConsArch zaproszeni zostali również przebywający w Nysie w ramach programu Erasmus zagraniczni studenci.
Przygotowywano potrawy z Hiszpanii, Włoch, Turcji, Chin, Portugalii, Niemiec i Polski.
- Każda z dwuosobowych grup miała dwie godziny na przygotowanie typowej dla swojego kraju potrawy - dania głównego lub deseru - relacjonuje Bartosz Bukała. - W tym czasie należało również przygotować nakrycie stołu i dekoracje, które miały nawiązywać do narodowych tradycji.
Dwugodzinne zmagania przyniosły rewelacyjne, ale przede wszystkim smaczne efekty. Na stołach królowały włoskie pasty, polski barszcz z uszkami, chińskie potrawki, tureckie ciasteczka migdałowe, niemiecki mus czekoladowy i chińska potrawka z kurczakiem i orzeszkami.
Bezsprzecznym zwycięzcą okazało się danie rodem z Hiszpanii czyli hiszpańska paella z owocami morza. Uczestnicy i przybyli na pokonkursową degustacje potraw nysanie zakończyli wieczór zadowoleni, gdyż choć na chwilę przenieśli się na słoneczne południe Europy i do orientalnych Chin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?