Rolada z boczniakami i pierś z nadzieniem z wątróbki. Takimi pysznościami oczarowały jury uczennice z Kluczborka

Milena Zatylna
Milena Zatylna
Kinga Debudaj (z prawej) i Yuliia Bespalko z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku zajęły trzecie miejsce w konkursie kulinarnym pn. "Bitwa na drobiowe smaki".
Kinga Debudaj (z prawej) i Yuliia Bespalko z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku zajęły trzecie miejsce w konkursie kulinarnym pn. "Bitwa na drobiowe smaki". ZS nr 1 w Kluczborku
Kinga Debudaj i Yuliia Bespalko z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku wzięły udział w konkursie kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych. Ich pomysły na dania z drobiu przypadły jurorom do gustu.

Konkurs pn. "Bitwa na drobiowe smaki" odbywał się w Warszawie i przebiegał dwuetapowo.

- Pierwszego dnia musiałyśmy przygotować danie autorskie. Zdecydowałyśmy się na kremowy bulion z orientalna nutą i drobiowym pate, a jako danie główne serowałyśmy roladę drobiową z boczniakami, gruszkę faszerowaną kapustą czerwoną, drobiowe kulki w orzechach, ziemniaczane puree w boczku i sos wiśniowy na grzanym winie – wymieniają Yuliia Bespalko i Kinga Debudaj z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku. - Szukając pomysłów wertowałyśmy książki kucharskie i przeczesywałyśmy Internet. Bardzo dużo pomogły nam również nauczycielki od praktycznej nauki zawodu: Krystyna Litner, Karolina Konarska i Iwona Nawrot.

Reprezentantki kluczborskiej szkoły znalazły się prestiżowym gronie drużyn zakwalifikowanych do drugiego etapu.

- Tu poprzeczka została zawieszona wyżej, bo nie miałyśmy przygotowanego przepisu i musiałyśmy wykombinować danie ze składników dostarczonych przez organizatorów. Były to: kurczak, morele, chałka, ser koryciński, wątróbka i boczniaki cytrynowe – mówią uczennice.

Tym razem dziewczyny wykonały pierś drobiową z nadzieniem z wątróbki oraz moreli, kremowy sos z boczniaka cytrynowego i sera korycińskiego, tosty francuskie z chałki i chips z sera.

Danie dało im trzecie miejsce w rywalizacji.

- Jesteśmy bardzo zadowolone, bo drób jest trudny w obróbce. Trzeba dużej wprawy, aby mięso nie było ani surowe, ani za suche. Trzeba ćwiczyć, by nie przegapić tego momentu - relacjonują. - Natomiast sędziowie oceniali dosłownie wszystko. Brali pod uwagę nie tylko smak i wygląd potrawy, ale także porządek na stanowisku pracy, segregowanie śmieci i stosowanie się do zasady zero waste.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska