Same pyszności - czyli Festiwal Opolskich Smaków!

Justyna Janus
Sławomir Mielnik (o)
Już w piątek zacznie się najsmaczniejszy weekend w roku. Będą warsztaty, degustacje, wspólne gotowanie i konkurs z cennymi nagrodami!

Festiwal Opolskich Smaków organizujemy razem z Urzędem Miasta w Opolu już po raz dziewiąty. W tym roku jego tematem przewodnim będą smaki świata.

Na opolskim Rynku nie zabraknie wystawców ze specjałami, degustacji, konkursów i animacji dla dzieci. Przez cały weekend imprezie towarzyszyć będzie niesamowita muzyka – włoska, kubańska oraz irlandzka.

Coś dla ciała

W piątek o godz. 15.00 całe rodziny będą mogły wziąc udział w warsztatach pt. „Poznaj zalety ziół i przygotuj własną pizzę”. Podczas oficjalnego otwarcia festiwalu o godz. 19.00, z okazji 800-lecia Opola, restauracja Rucola rozda 800 porcji włoskich kanapeczek – crostini oraz aglio olio e peperoncino.

W sobotę od godziny 14.00 na wspólne gotowanie zaprasza Charles Daigneuault - uczestnik programu MasterChef. Tego dnia będzie można takż spotkać się z Katarzyną Jankowską, znaną jako MAG - autorką książek poświęconych zdrowemu gotowaniu. W ostatni dzień festiwalu, w niedzielę od godziny 12.00, zapraszamy na warsztaty z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji programu MasterChef Junior.

Coś dla ducha

W piątkowy wieczór na scenie pojawi się włoski duet An Dreo e Karina – jedyny na Świecie cover Al Bano e Romina Power. Na zakończenie festiwalu, w niedzielę o godz. 20.00, wystąpi grupa Carrantuohill. Także w niedzielę, o godz. 14, ropoczniemy rozdawanie nagród zwycięzcom naszego plebiscytu Mistrzowie Samku.

Uwaga, konkurs!

„Przepis na 800-lecie” to hasło konkursu który organizuje Urząd Miasta Opola z okazji Festiwalu Opolskich Smaków. Żeby wziąć w nim udział wystarczy przygotować potrawę na 800-lecie Opola, zrobić jej zdjęcie, a potem przepis wraz ze zdjęciem i wypełnioną kartą zgłoszeniową przynieść do biura podawczego Urzędu Miasta Opola (Rynek-Ratusz) z dopiskiem: Konkurs „PRZEPIS NA 800-LECIE”.
Termin dostarczenia prac mija 25 sierpnia o godz. 12. Warto się postarać, bo główną nagrodą jest bon turystyczny o wartości 5 tys. złotych.

Dzień mięsny na opolskim Rynku to pierwsza odsłona ósmej edycji Festiwalu Opolskich Smaków. Tu - rekordowe salami.

Degustacja byka, rekordowo długie salami [zdjęcia, film]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska