W skrócie
Domowy kompot z papierówek kojarzy się z tradycyjną kuchnią przyrządzaną przez babcie w trakcie wiejskich wakacji. Można go utożsamiać z czasem beztroskiego odpoczynku w czasach dzieciństwa. Smak papierówek nie ma sobie równych. Warto doprawić go korzennymi przyprawami. Zobaczcie prosty przepis na domowy kompot z papierówek.
Kompot z papierówek – przepis na lato
Liczba porcji: dla 2 – 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg papierówek,
- 2 l wody,
- 20 g cukru,
- 1 kora cynamonu,
- 4 goździki.
Jak zrobić kompot z papierówek?
Przygotowanie:
- Papierówki należy umyć, wydrążyć i pozbawić pestek. Nie jest konieczne obieranie jabłek ze skórki.
- Owoce należy włożyć do szerokiego garnka o grubym dnie. Następnie papierówki trzeba zalać wodą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, trzeba dosypać cukier, dodać korę cynamonu i goździki.
- Kompot z papierówek trzeba gotować od momentu wrzenia jeszcze 15 minut na małym ogniu. Łączny czas gotowania to około 25 – 30 minut.
- Kompot warto schłodzić przed podaniem.
Kompot z papierówek do słoików
Napój z korzennymi przyprawami można także zawekować na zimę. Wystarczy przelać gorący napój do słoików i pasteryzować. W przypadku kompotu z papierówek do spiżarni można podwoić ilość użytego cukru. Dzięki temu wzmocni się właściwości konserwujące i uniknie pleśni. Przepisy z czasów PRL-u polecały nawet wykorzystanie 1 szklanki cukru na 500 ml wody na 1 kg jabłek. Z wody i cukru należało ugotować syrop, oczyszczone owoce ułożyć w wyparzonych słoikach i zalać je syropem. Następnie słoiki polecano zakręcić i pasteryzować przez 20 – 30 minut w temperaturze 90° Celsjusza. Na koniec słoiki z kompotem z papierówek należy dokręcić i odstawić do wystygnięcia.
Zastosowanie papierówek
Warto przypomnieć sobie przepisy na różnorodne wypieki i dania z papierówkami. Pokrojone owoce można upiec jabłkami albo zrobić pyszną szarlotkę z papierówek. Papierówki nadają się także na mus do naleśników. Możliwości jest wiele i zachęcamy, aby nie zatrzymać się na gotowaniu pysznego kompotu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: