Akcję zorganizowano w związku z Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
- Chcemy przeciwdziałać złym nawykom żywieniowym, czyli sięganie po słodycze, przekąski i słodzone napoje - mówi Paweł Pakosz, nauczyciel WF-u i propagator zdrowego żywienia. - Nasz organizm jest w stanie naprawdę dużo znieść. Niektórzy mogą przez lata "pakować" w siebie niezdrową żywność. Ale niestety w pewnym momencie przychodzi "rachunek" za taki tryb życia i wtedy wychodzą poważne choroby.
Pakosz i uczniowie szkoły przekonywali, że można zastąpić niezdrową żywność jej zdrowymi odpowiednikami.
- Co prawda przygotowanie sałatki owocowej lub wyciśnięcie soku jest bardziej czasochłonne niż sięgnięcie po gotową przekąskę, ale na dłuższą metę się opłaca - mówi Marta, uczennica klasy II F. - Sama przynoszę do szkoły owoce. Często są to po prostu pokrojone jabłka.
W trakcie dzisiejszej akcji młodzież mogła również posłuchać wykładów na temat zdrowego odżywiania.
W sumie młodzież przerobiła dzisiaj ok. 600 kg świeżych owoców i warzyw, które przekazało szkole Gospodarstwo Rolne Klaudiusz Matejka z Opola. Wśród owoców, najwięcej było jabłek. Aż 300 kg, które przyjechały z sadów z Grudyni Wielkiej.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?