5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie...
fot. yuliyagontar/123RF

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście brokułu

Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie jadalne! Wiele osób je tylko same różyczki, a pozbywa się liści oraz „nóżek”. To błąd, ponieważ stanowią one doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy tam znaczne ilości witaminy K. Już 30 g świeżych liści brokułu pokrywa w ponad 90 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Są one również źródłem kwasu foliowego oraz wit. A, która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry.

Jak wykorzystać liście brokułu? Można je delikatnie skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i podpiec w piekarniku, a następnie podawać jako chrupiąca przekąskę lub dodatek do sałatki.

Zobacz również

Katastrofa w Katowicach - Stal Rzeszów padła na Bukowej 0:8!

Katastrofa w Katowicach - Stal Rzeszów padła na Bukowej 0:8!

Dzień kolorów, „Holi Day” w ostródzkim Parku Collisa (FOTOREPORTAŻ)

Dzień kolorów, „Holi Day” w ostródzkim Parku Collisa (FOTOREPORTAŻ)

Polecamy

Trzeci mecz MKS-u bez wygranej. Awans raczej nie w tym sezonie

Trzeci mecz MKS-u bez wygranej. Awans raczej nie w tym sezonie

Oburzenie prezesa MKOl. ''Decyzja World Athletics to brak solidarności''

Oburzenie prezesa MKOl. ''Decyzja World Athletics to brak solidarności''

Sabalenka ujawniła strategię na finał ze Świątek w Madrycie

Sabalenka ujawniła strategię na finał ze Świątek w Madrycie