Świąteczne przepisy nagrodzone w konkursie kulinarnym nto

Redakcja
Teresa Kessler z Dąbrówki Górnej potrafi z pierników wykonać małe dzieła sztuki. Przepisy na nie zdradziła naszym czytelnikom.
Teresa Kessler z Dąbrówki Górnej potrafi z pierników wykonać małe dzieła sztuki. Przepisy na nie zdradziła naszym czytelnikom. fot. Mariusz Jarzombek
Prezentujemy najciekawsze z nadesłanych przepisów, zarówno na dania tradycyjne, jak i potrawy oryginalne, nie będące stałym składnikiem świątecznego menu.

Prosiliśmy Was o przesyłanie receptur na dania serwowane w Waszych rodzinnych domach przy okazji wigilijnej kolacji i świąt Bożego Narodzenia.

Dziś prezentujemy najciekawsze z nich, zarówno na dania tradycyjne, jak i potrawy oryginalne, nie będące stałym składnikiem świątecznego menu. Jest więc sałatka śledziowa, ale i nóżki z kurczaka podawane na kapuście, czy też kawiorowo-jogurtowa pasta.

- W naszej rodzinie kolacja wigilijna organizowana jest raz w moim domu, raz w domu siostry. Rodzice są gośćmi, ale i współtwórcami menu. Zawsze korzystamy z przygotowanych przez nich tradycyjnych dań, takich karp w galarecie czy uszka z barszczem - mówi Mariola Rozwałko z Opola. - Jednocześnie z siostrą wprowadzamy na stół nowinki. Dwa lata temu podałam aromatycznego karpia w winie - zrobił furorę.

Proponujemy naszym czytelnikom, aby wypróbowali podane niżej receptury i zaserwowali opolskie dania na stół podczas najbliższej wigilii czy rodzinnego spotkania świątecznego.
Życzymy smacznego!

Aromatyczny karp w winie

Składniki: Spory karp, mieszanka przypraw (po łyżce): vegeta, granulowany czosnek, mielony pieprz, suszony lubczyk, tymianek, kolendra, zmielone goździki. Oliwa, całe goździki do ozdoby, plasterki cytryny do ozdoby. Poza tym: 150 gramów rodzynek, 2,5 szklanki białego wytrawnego wina. Wykałaczki.

Wykonanie: Z wypatroszonego i oczyszczonego karpia delikatnie wyciąć i wyjąć większe ości i kręgosłup, ale zostawić głowę i ogon. Rybę opłukać i osuszyć. Natrzeć mieszanką przypraw w środku i na zewnątrz. Zawinąć szczelnie w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Rodzynki zalewamy 1,5 szklanki wina.

Wyciągamy z lodówki karpia, obsypujemy nadmiar przypraw, nadziewamy rybę namoczonymi rodzynkami i szczelnie zapinamy jej brzuch wykałaczkami. Smarujemy rybę oliwą i wstawiany w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie do pieczenia ryb do piekarnika - pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza (dokładny czas trwania jest zależny od wielkości karpia). Co jakiś czas podlewamy pozostałym winem.

Delikatnie przekładamy na długi półmisek ozdobiony plasterkami i ćwiartkami cytryny oraz posypany rodzynkami. Całe goździki wbić w karpia dla ozdoby - np. w oczodoły, w linię boczną.

Uwaga: karpia można przygotować parę dni przez Wigilią: sprawić, natrzeć przyprawami, zawinąć w folię i zamrozić. W Wigilię rozmrozić i lekko osuszyć, zebrać nadmiar przypraw - postępować dalej wedle przepisu.

Pasta kawiorowo - jogurtowa

Składniki: 2 małe słoiczki drobnego kawioru: czarny i czerwony, jogurt naturalny (300 gr), 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon), pęczek drobnego szczypiorku, sok z połowy cytryny, sól, pieprz.

Kawior mieszamy z wszystkimi składnikami, doprawiamy i odstawiamy do lodówki. Danie jest najlepsze po kilku godzinach. Smaki się przegryzą, a masa będzie miała wrzosowy kolor.
Podawać jako przystawkę. Wyśmienicie smakuje z trójkątami z tortilli.

Marynowany kurczak na kaqpuście

Składniki: 6 nóżek kurczaka, 1 mała główka białej kapusty, 1,5 kg ziemniaków, 2 kostki bulionu warzywnego (1 litr rosołu), sól.
Marynata: 1 łyżka miodu, 3- 4 łyżki sosu sojowego,4 łyżki keczupu, 1 łyżka oleju, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka warzywka, jarzynki lub kucharka, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka przyprawy pieczony kurczak, 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka np. złocistej Kamis.

Rano zrób marynatę z miodu z sosu sojowego, keczupu i oleju, dodaj rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Po smaruj marynatą kurczaka, odstaw na noc na kilka godzin.

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo. Kapustę szatkuj, zalej zimną wodą, zagotuj 2 kostki bulionowe (lub zamiast wody zalej kapustę rosołem) - i trzymaj na małym ogniu 10 min.

W brytfannie ze szkła żaroodpornego układaj warstwami: podgotowaną kapustę, ziemniaki, nogi kurczaka, dolej do tego szklankę bulionu.
Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Piernik z ziemniakami

Składniki : 1 kostka masła, 1 słoiczek miodu, 1 mała paczka kakao, 25 dag cukru, 2 paczki przypraw do pierników, bakalie, tj. rodzynki, migdały, orzechy, 1 kg mąki, 1 paczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 1 kg ugotowanych ziemniaków.

Przyrządzanie : Masło, miód, 1 mała paczka kakao, cukier, 2 paczki przypraw do pierników, bakalie, tj. (rodzynki, migdały, orzechy) połączyć razem. Masa nie powinna być zbyt chłodna.

Dodać do tego: mąkę , 1 paczkę proszku do pieczenia, 3 jajka (dodawać po 1 i mieszać).

Po wymieszaniu składniki połączyć z 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę. Wymieszać wszystko dokładnie i wlać na blachę.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać różnokolorową posypką.
Można też przełożyć piernik powidłami.
Piec w temperaturze 180 stopni C 50 minut.

Piernik z ziemniakami

Składniki: 500 g miodu, 300 g cukru, 200 g margaryny, 1 kg mąki, 100 g kakao, 4 jajka, 2 małe płaskie łyżeczki sody, 1 mała łyżeczka mielonych goździków, 1 przyprawa do piekarnika.

Miód rozpuścić, dodać margarynę i cukier. Podgrzać to do szklistego koloru. Po wystygnięciu dodać resztkę składników i z tego zagnieść ciasto. Odłożyć ciasto w chłodne miejsce na 24 godziny. Na drugi dzień wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość 0,5 cm.

Z papieru zrobić formę i wykroić w cieście
- 2 prostokąty 18 cm x 9 cm (boki domku)
- 2 prostokąty 21 cm x 10,5 cm (dach)
- 2 pięciokąty 13,5 cm x 9 cm x 9 cm (szczyt domku)
wyciąć płot i choinki w dowolnej formie oraz podstawki pod choinkę o wymiarach 4 cm x 6 cm. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza około 20 min.

Glazura:
- 250 gr cukru pudru
- 1-2 białka
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier puder (musi być gęstość majonezu). Poszczególne elementy posklejać glazurą. Najpierw skleić dwa prostokąty (boki domku) ze szczytami. Gdy glazura trochę przyschnie, ułożyć dwa prostokąty, które utworzą dach domku. Komin zrobić z czekolady. Choinki skleić z podstawkami, potem płot. Za pomocą szprycy udekorować domek, choinki i płot według swego uznania.

Sałatka bałkańska

Składniki : 3 średnie buraki czerwone, 4 średnie marchewki, 40 dag śledzi solonych (matiasy) lub marynowanych w occie, słoiczek majonezu, 3 średnie cebule, sól, pieprz.

Przyrządzanie :
Buraki i marchewkę ugotować oddzielnie w lekko osolonej wodzie.
Ostudzone zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Cebulę pokroić w półkrążki.

Filety śledziowe w paski szerokości około 0,5 cm
Składniki przekładać w misce warstwami, kolejno: majonez, buraki, majonez, marchewka, majonez, cebula, śledzie, majonez, itd.
Warstwy buraków z marchewką posypać solą i pieprzem.
Najlepsza będzie po o 8 godzinach, kiedy składniki się "przegryzą".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska