Świeże kolby kukurydzy cukrowej prosto z pola lub ogrodu? Zobacz, kiedy najlepiej je wysiać. Zbiory otrzymasz jeszcze w wakacje!

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Słodka kukurydza stanowi świetną i zdrową przekąskę.
Słodka kukurydza stanowi świetną i zdrową przekąskę. pixabay.com/Couleur
Kukurydzę cukrową uprawia się z przeznaczeniem do bezpośredniego spożycia lub na konserwy. Ma słodki smak, intensywny kolor ziaren, na rynku można znaleźć wiele odmian. Na to, kiedy pojawią się zbiory, ma wpływ nie tylko rodzaj, ale termin siewu. Co trzeba wiedzieć o uprawie kukurydzy cukrowej?

Spis treści

Słodką kukurydzę można uprawiać samemu. Kiedy siać?

Podana na ciepło z masłem, grillowana lub w sałatce w formie ziaren. Możliwości spożycia kukurydzy cukrowej jest wiele, a na to, jaka będzie w smaku, ma wpływ wybór odmiany. Słodkie mogą mieć od 4 do 6 proc. zawartości cukru, supersłodkie nawet do 12 proc. lub więcej. Kolby wykorzystuje się również w przemyśle przetwórczym – mrozi lub konserwuje.

Uprawa kukurydzy cukrowej nie jest trudna, trzeba jednak pilnować kilku wskazówek, szczególnie dotyczących terminu siewu. Wczesne odmiany można wysiać do gruntu już w drugiej połowie kwietnia, późne nawet w czerwcu, jednak przyjmuje się, że optymalnym terminem ze względu na pogodę jest maj. W niektórych regionach wybiera się także rozsady.

Gleba i stanowisko mają znaczenie. Kiedy zbiór kukurydzy cukrowej?

Najlepiej, aby ziemia była żyzna, spulchniona, nieco gliniasta, o odczynie minimalnym pH 6. Kukurydza cukrowa nie jest gatunkiem odpornym na chłód, lubi ciepło i słońce, dlatego przy spadkach temperatury i wysiewie wczesnych odmian, dobrze jest przykryć ją agrowłókniną. W przypadku odmian słodkich rowki do nasion powinny mieć ok. 5 cm głębokości, przy supersłodkich mogą być płytsze. W okresie wzrostu zapotrzebowanie na wodę jest największe, dlatego trzeba pamiętać o regularnym podlewaniu upraw. Obfite plony można uzyskać dzięki odpowiedniemu nawożeniu, kukurydza potrzebuje określonych składników odżywczych. Trzeba też uważać na chwasty.

Zbiory kukurydzy rozpoczynają się w sierpniu, niektóre odmiany można pozyskać jeszcze na jesieni, pod koniec września i na początku października. Warto pilnować terminu, zbyt długie czekanie na kolby może spowodować, że ziarna stwardnieją.

Jak rozpoznać, że kukurydza cukrowa jest gotowa do zbioru?

O tym, że kolby dojrzewają, informują nas frędzle, stają się suche i brązowieją. Z kolei ziarna, po naciśnięciu, powinny wypuszczać mleczny płyn. Kukurydzy nie wyrywa się gwałtownie, najlepiej je wykręcać.

Zebrane kolby najlepiej smakują po obróbce, gotuje się je bez liści.

Sąsiedztwo kukurydzy cukrowej

Podobnie, jak reszta warzyw, także kukurydza cukrowa ma swoich ulubionych i mniej tolerowanych sąsiadów. Aby nie zaszkodzić plonom, a wręcz im pomóc, warto wysiać obok: groch, pomidory lub sałatę. W pobliżu lepiej nie stawiać na buraki i selera.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska