Szkodniki w mieszkaniu. Jak pozbyć się ich domowymi sposobami?
Mole spożywcze najczęściej spotykamy w kuchni wśród suchych produktów spożywczych
Pojawienie się moli spożywczych w domu to częsty problem. Przynosi się je w produktach kupionych w sklepie, takich jak: mąka, fasola, groch, wyroby piekarnicze, orzechy, suszone owoce i warzywa oraz przyprawy. Produkty te najlepiej przechowywać w pojemnikach metalowych, szklanych lub plastikowych.
Gdy zauważymy obecność moli, to wyrzućmy wszystkie skażone produkty i dokładnie wymyjmy szafki, a następnie przetrzyjmy octem winnym lub wodą z octem w proporcji 1:1 z dodatkiem olejku cytrusowego lub goździkowego. Powinniśmy poodsuwać wszystkie szafki, by wszystko dokładnie odkurzyć i wymyć (jaja i larwy moli mogą być w wielu miejscach).
Ponieważ mole nie lubią intensywnych zapachów, to w szafce, w której trzymamy żywność, warto rozłożyć liście laurowe.