Szukasz pomysłu na urozmaicenie kotletów? Zrób soczyste burgery z grilla i podaj w podpieczonej bułce. To najlepsze mięso jakie jadłam

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Domowe burgery wołowe świetnie smakują przygotowane na rozgrzanym ruszcie. Wtedy zyskują charakterystyczne brązowe pręgi.
Domowe burgery wołowe świetnie smakują przygotowane na rozgrzanym ruszcie. Wtedy zyskują charakterystyczne brązowe pręgi. Getty Images/LauriPatterson/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, jak zrobić domowe burgery z wołowiny? Podpowiadam świetne rozwiązanie do uzyskania delikatnego i skwierczącego burgera na grillu. Sekretem smaku jest użycie intensywnej w smaku musztardy oraz odrobiny octu balsamicznego. Na rodzinne ucztowanie polecam wołowe burgery na grilla.

W skrócie

Sezon na grilla zbliża się wielkimi krokami, co oznacza tylko jedno - czas na pyszne, soczyste burgery prosto z rusztu. Postaram się przenieść cię w świat aromatycznych przypraw, intensywnego smaku wołowiny i soczystych dodatków, prezentując niezwykle kuszący przepis na wołowego burgera z grilla. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Rozgrzej ruszt i przygotuj pyszne kotlety do zamknięcia bułki.

reklama

Wołowe burgery na grilla – przepis na biesiadowanie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki musztardy stołowej Na Szlaku Smaku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • przyprawy: sól, pieprz Na Szlaku Smaku,
  • 100 ml wody.

Jak zrobić burgery z wołowiny?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie mielę.
  2. Później mieszam je z utartą cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, octem balsamicznym i musztardą.
  3. Następnie dodaję ok. 100 ml wody i całość doprawiam przyprawami.
  4. Formuje płaskie i okrągłe kotlety.
  5. Kotlety smażę na wcześniej rozgrzanym grillu z obu stron, średnio ok. 5 minut.

Dodatki do burgera wołowego

Skwierczące od tłuszczu burgery wołowe trzeba odpowiednio okrasić. Do przekrojonej i podpieczonej od środka bułki dodaj łyżkę majonezu i odrobinę ketchupu. Zachęcam, aby klasyczne burgery urozmaicić plastrami kiszonego ogórka, pokrojonego pomidora i krążkami cebuli. Co więcej, warto sięgnąć po liście świeżej sałaty.

Mam nadzieję, że ten przepis zmotywuje was do własnoręcznego przygotowania domowych burgerów wołowych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska