W skrócie
Sezon na grilla zbliża się wielkimi krokami, co oznacza tylko jedno - czas na pyszne, soczyste burgery prosto z rusztu. Postaram się przenieść cię w świat aromatycznych przypraw, intensywnego smaku wołowiny i soczystych dodatków, prezentując niezwykle kuszący przepis na wołowego burgera z grilla. Gotowi na kulinarne wyzwanie? Rozgrzej ruszt i przygotuj pyszne kotlety do zamknięcia bułki.
Wołowe burgery na grilla – przepis na biesiadowanie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki musztardy stołowej Na Szlaku Smaku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- przyprawy: sól, pieprz Na Szlaku Smaku,
- 100 ml wody.
Jak zrobić burgery z wołowiny?
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie mielę.
- Później mieszam je z utartą cebulą, czosnkiem, sosem sojowym, octem balsamicznym i musztardą.
- Następnie dodaję ok. 100 ml wody i całość doprawiam przyprawami.
- Formuje płaskie i okrągłe kotlety.
- Kotlety smażę na wcześniej rozgrzanym grillu z obu stron, średnio ok. 5 minut.
Dodatki do burgera wołowego
Skwierczące od tłuszczu burgery wołowe trzeba odpowiednio okrasić. Do przekrojonej i podpieczonej od środka bułki dodaj łyżkę majonezu i odrobinę ketchupu. Zachęcam, aby klasyczne burgery urozmaicić plastrami kiszonego ogórka, pokrojonego pomidora i krążkami cebuli. Co więcej, warto sięgnąć po liście świeżej sałaty.
Mam nadzieję, że ten przepis zmotywuje was do własnoręcznego przygotowania domowych burgerów wołowych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: