MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Są idealnie miękkie i soczyste. Poznaj prosty przepis na mięso z grilla

Wyśmienite żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Z okazji Dnia Grilla mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne, grillowane żeberka. Ich wyśmienity smak to zasługa słodko-ostrej marynaty. Gwarantuję, że się przy nich nie napracujesz, a twoi goście będą zachwyceni. Mięso należy dzień wcześniej zamarynować. Później wystarczy jedynie usmażyć je na rozgrzanym ruszcie. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj niezawodny przepis na mięso z grilla.

W skrócie

Maj to początek sezonu grillowania, a 2 maja obchodzimy nawet Dzień Grilla. Wiele osób spędza majówkę w gronie najbliższych przy biesiadowaniu i wspólnych rozmowach. Takie spotkania najlepiej umilają pyszne dania z grilla. Z tej okazji proponuję sprawdzony przepis na wyśmienite żeberka z grilla, które na pewno zasmakują wszystkim gościom.

Żeberka z grilla – sprawdzony przepis

Przygotowując dania na grilla, warto sięgać po sprawdzone przepisy. Proponuję zrobić pyszne żeberka w słodko-ostrej marynacie. Są wyraziste w smaku, pikantne, miękkie i soczyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i schować na noc do lodówki. Pamiętaj także, by smażyć mięso na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio na ruszcie lub na tackach do grillowania.

Przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie

porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
czas przygotowania: 10 minut,= + marynowanie i smażenie żeberek na grillu

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 6 łyżek ketchupu ostrego,
  • 6 łyżek musztardy,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Jak zrobić najlepsze żeberka na grillu?

  1. Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude, to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
  2. Przygotuj marynatę z podanych składników.
  3. Posmaruj żeberka marynatą i schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe marynuj mięso przez całą noc.
  4. Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.

Żeberka z grilla gotowe. Można podać je z sosem czosnkowym lub ketchupem i porcją sałatki. Smacznego!

Jak zrobić marynatę do mięsa z grilla?

Przygotowując mięso na grilla, bardzo ważne jest, by odpowiednio je zamarynować. Liczy się nie tylko czas (najlepiej marynować mięso całą noc), ale i rodzaj marynaty.

Do karkówki i żeberek idealnie pasuje marynata z ketchupem. Zawarty w nim ocet sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste — ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięsa, dlatego staje się ono zdecydowanie smaczniejsze. Podobny efekt otrzymamy, dodając do marynaty sok z cytryny.

Do marynaty możesz dodać miód lub cukier, który sprawi, że mięso nieco skruszeje. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. np.:

  • słodką papryką,
  • chili lub ostra papryka,
  • czosnkiem,
  • solą i pieprzem
  • tymiankiem,
  • majerankiem.

Jeśli chcesz przygotować indyka lub kurczaka, dodaj do marynaty jogurt naturalny i majonez. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Bardzo dobrze do drobiu pasuje przyprawa curry.

Dania na grilla — polecane przepisy

Weekend to dobra okazja, by spotkać się ze swoimi znajomymi na wspólnym grillowaniu. Podpowiadam kilka potraw, które sprawdzą się idealnie na taką okazję.

Pysznie smakuje i z pewnością zachwyci twoich gości pstrąg z grilla. Z mięsnych potraw gorąco polecamy szaszłyki z mięsa mielonego, czyli kofty. Możesz zrobić je z mięsa łopatki z indyka lub karkówki.

Kurczaka z grilla można przygotować na kilka sposobów. Wystarczy zamarynować filety np. w cytrynie, tymianku i ostrej papryce, a następnie usmażyć na rozgrzanym ruszcie. Twoim gościom z pewnością posmakują także szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie. Dobrym pomysłem jest także podanie grillowanego filetu z indyka.

Wyśmienite żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Zobacz, jak je zrobić. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ekspresowe żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie. Są id...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska