W skrócie
Maj to początek sezonu grillowania, a 2 maja obchodzimy nawet Dzień Grilla. Wiele osób spędza majówkę w gronie najbliższych przy biesiadowaniu i wspólnych rozmowach. Takie spotkania najlepiej umilają pyszne dania z grilla. Z tej okazji proponuję sprawdzony przepis na wyśmienite żeberka z grilla, które na pewno zasmakują wszystkim gościom.
Żeberka z grilla – sprawdzony przepis
Przygotowując dania na grilla, warto sięgać po sprawdzone przepisy. Proponuję zrobić pyszne żeberka w słodko-ostrej marynacie. Są wyraziste w smaku, pikantne, miękkie i soczyste. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso i schować na noc do lodówki. Pamiętaj także, by smażyć mięso na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio na ruszcie lub na tackach do grillowania.
Zobacz w galerii, jak przygotować żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie.
Przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
czas przygotowania: 10 minut,= + marynowanie i smażenie żeberek na grillu
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 6 łyżek ketchupu ostrego,
- 6 łyżek musztardy,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Jak zrobić najlepsze żeberka na grillu?
- Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude, to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
- Przygotuj marynatę z podanych składników.
- Posmaruj żeberka marynatą i schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe marynuj mięso przez całą noc.
- Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.
Żeberka z grilla gotowe. Można podać je z sosem czosnkowym lub ketchupem i porcją sałatki. Smacznego!
Jak zrobić marynatę do mięsa z grilla?
Przygotowując mięso na grilla, bardzo ważne jest, by odpowiednio je zamarynować. Liczy się nie tylko czas (najlepiej marynować mięso całą noc), ale i rodzaj marynaty.
Do karkówki i żeberek idealnie pasuje marynata z ketchupem. Zawarty w nim ocet sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste — ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięsa, dlatego staje się ono zdecydowanie smaczniejsze. Podobny efekt otrzymamy, dodając do marynaty sok z cytryny.
Do marynaty możesz dodać miód lub cukier, który sprawi, że mięso nieco skruszeje. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. np.:
- słodką papryką,
- chili lub ostra papryka,
- czosnkiem,
- solą i pieprzem
- tymiankiem,
- majerankiem.
Jeśli chcesz przygotować indyka lub kurczaka, dodaj do marynaty jogurt naturalny i majonez. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Bardzo dobrze do drobiu pasuje przyprawa curry.
Dania na grilla — polecane przepisy
Weekend to dobra okazja, by spotkać się ze swoimi znajomymi na wspólnym grillowaniu. Podpowiadam kilka potraw, które sprawdzą się idealnie na taką okazję.
Pysznie smakuje i z pewnością zachwyci twoich gości pstrąg z grilla. Z mięsnych potraw gorąco polecamy szaszłyki z mięsa mielonego, czyli kofty. Możesz zrobić je z mięsa łopatki z indyka lub karkówki.
Kurczaka z grilla można przygotować na kilka sposobów. Wystarczy zamarynować filety np. w cytrynie, tymianku i ostrej papryce, a następnie usmażyć na rozgrzanym ruszcie. Twoim gościom z pewnością posmakują także szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie. Dobrym pomysłem jest także podanie grillowanego filetu z indyka.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: