Szybkie burgery z łososia. Robię do nich prosty sos chrzanowy. Wypróbuj przepis na smakowite kotlety rybne, przy których się nie napracujesz

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Burgery z łososia to pomysł na pyszny obiad z rybą
Burgery z łososia to pomysł na pyszny obiad z rybą 123rf/ryzhkov86/zdjęcie ilustracyjne
Burgery z łososia to pomysł na pyszny i pożywny obiad z rybą. Są łatwe do przygotowania, a smakują i wyglądają jak danie podane w restauracji. Kotlety rybne z łososia robi się w kilka minut. Proponuję przygotować do nich pyszny sos, który podkręci smak ryby.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Mam dla ciebie świetny przepis na burgery z łososia, które robi się w kilka chwil. To danie, przy którym nie trzeba się wiele napracować, za to efekt jest zachwycający. Burgery z łososia są soczyste, aromatyczne i smakowite. Zwłaszcza jeśli zrobisz do nich wyśmienity sos chrzanowy. Kotleciki możesz podać w gotowym pieczywie albo zrobić do nich domowe bułki do burgerów. Zajmie to trochę więcej czasu, ale efekt będzie jeszcze lepszy. Burgery z łososia są bardzo sycące, ale jeśli chcesz, możesz podać do nich dodatki, np. frytki oraz sałatkę coleslaw z młodej kapusty. Na koniec jeszcze jedna rada. Łosoś bywa drogi, więc jeśli chcesz obniżyć koszt tego dania, możesz zblendować tę rybę np. z tańszym pstrągiem łososiowym.

Burgery z łososia – pomysł na obiad z rybą

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2 burgery

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia,

  • pół szalotki,

  • ząbek czosnku,

  • sól, pieprz,

  • pęczek pietruszki,

  • 2 bułki do burgerów,

  • 2 liście sałaty,

  • 2 korniszony,

  • olej.

Na sos chrzanowy:

  • 2 łyżki majonezu,

  • łyżka śmietany,

  • łyżeczka musztardy,

  • łyżeczka chrzanu,

  • pół łyżeczki soku z cytryny,

  • szczypiorek,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić burgery z łososia?

  1. Najpierw przygotowałam sos. Wszystkie składniki na sos wymieszałam na gładką masę, dodałam posiekany szczypiorek, doprawiłam i wstawiłam do lodówki.

  2. Bułki do burgerów przekroiłam i włożyłam na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 100 stopni.

  3. Łososia, pietruszkę, cebulkę i czosnek zblendowałam. Doprawiłam solą i pieprzem.

  4. Z masy uformowałam dwa płaskie burgery, po czym usmażyłam je z obu stron na oleju.

  5. Wyjęłam bułki, ułożyłam na nich sałatę, usmażone burgery z łososia, a następnie pokrojone korniszony. Na to wyłożyłam po łyżce sosu i przykryłam drugą częścią bułki.

  6. Burgery podałam na ciepło.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Szybkie burgery z łososia. Robię do nich prosty sos chrzanowy. Wypróbuj przepis na smakowite kotlety rybne, przy których się nie napracujesz - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska