Tradycyjna kutia wigilijna. Przepis na prawdziwą kutię na Wigilię. Oryginalna receptura na kutię z kuchni kresowej!

Mat
Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich.
Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich. 123rf
Kutia wigilijna to znany świąteczny deser. Jest obecny 24 grudnia na wielu polskich stołach. Jak zrobić prawdziwą kutię? Poznajcie nasz tradycyjny przepis na ten smakołyk.

Kutia. Skąd pochodzi?

Kutia to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i białoruskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej, jedna z dwunastu potraw goszczących na wigilijnym stole.

Nazwa kutia wywodzi się od słowa kókkos – pestka, ziarno.

Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich.

Czytaj także

Przepis na kutię. Jak zrobić tę tradycyjną?

Kutia to słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii.

By kutia wyszła smaczna, należy kupić dobrą pszenicę łuskaną (specjalnie na kutię) oraz dobrej jakości miód, najlepiej z rodzimej pasieki.

Kutia - składniki potrawy

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 200 gramów rodzynek posiekanych drobno
  • 200 gramów orzechów (laskowych i włoskich) posiekanych drobno
  • Kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego

Można dodać także inne bakalie: figi lub daktyle, ale w podstawowej wersji ich nie ma.

Uwaga: jeśli ktoś jest uczulony na orzechy, może dodać zamiast nich migdały posiekane. Kutia wyjdzie równie pyszna!

Czytaj także

Kutia. Przygotowanie krok po kroku

  1. Pszenicę należy dokładnie wypłukać, odcedzić i zalać zimną wodą. Taką odstawić na noc.
  2. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać wrzątkiem i wstawić na mały ogień.
  3. Gotować pod przykryciem ok. 2 godzin - do miękkości, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła od dna.
  4. Następnie pszenicę odcedzić i wystudzić.
  5. Mak należy opłukać, zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Odstawić na kilka godzin. Potem trzeba go odcedzić i odcisnąć z wody, a następnie dwukrotnie zmielić na maszynce z drobnymi okami.
  6. Rodzynki trzeba umyć, odcedzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Można też je zalać rumem (wersja dla dorosłych).
  7. Miód najlepiej podgrzać w rondelku, by był płynny.
  8. Pozostałe bakalie i orzechy posiekać nożem.
  9. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, przełożyć do naczynia i schłodzić w lodówce.

Tak przygotowaną kutię można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu.

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2019

Czytaj także

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

K
Katarzyna Śmigło

Kutia i makówki

G
Gość
17 grudnia, 18:07, Gość:

tu nie kutia a makowka

Brawo! Z całym szacunkiem dla ludzi, którzy osiedlili się na Opolszczyźnie, Boże Narodzenie to makówki!

G
Gość

tu nie kutia a makowka

G
Gość

Ja znam inny przepis i też jest wyjątkowo smaczny. Pochodzi od mojej praprababci.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3