Kutia. Skąd pochodzi?
Kutia to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i białoruskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej, jedna z dwunastu potraw goszczących na wigilijnym stole.
Nazwa kutia wywodzi się od słowa kókkos – pestka, ziarno.
Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich.
Przepis na kutię. Jak zrobić tę tradycyjną?
Kutia to słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii.
By kutia wyszła smaczna, należy kupić dobrą pszenicę łuskaną (specjalnie na kutię) oraz dobrej jakości miód, najlepiej z rodzimej pasieki.
Kutia - składniki potrawy
- 1 szklanka pszenicy
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka mleka
- 200 gramów rodzynek posiekanych drobno
- 200 gramów orzechów (laskowych i włoskich) posiekanych drobno
- Kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
Można dodać także inne bakalie: figi lub daktyle, ale w podstawowej wersji ich nie ma.
Uwaga: jeśli ktoś jest uczulony na orzechy, może dodać zamiast nich migdały posiekane. Kutia wyjdzie równie pyszna!
Kutia. Przygotowanie krok po kroku
- Pszenicę należy dokładnie wypłukać, odcedzić i zalać zimną wodą. Taką odstawić na noc.
- Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać wrzątkiem i wstawić na mały ogień.
- Gotować pod przykryciem ok. 2 godzin - do miękkości, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła od dna.
- Następnie pszenicę odcedzić i wystudzić.
- Mak należy opłukać, zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Odstawić na kilka godzin. Potem trzeba go odcedzić i odcisnąć z wody, a następnie dwukrotnie zmielić na maszynce z drobnymi okami.
- Rodzynki trzeba umyć, odcedzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Można też je zalać rumem (wersja dla dorosłych).
- Miód najlepiej podgrzać w rondelku, by był płynny.
- Pozostałe bakalie i orzechy posiekać nożem.
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, przełożyć do naczynia i schłodzić w lodówce.
Tak przygotowaną kutię można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu.
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2020
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?