Tradycyjna kutia wigilijna. Przepis na prawdziwą kutię na Wigilię. Oryginalna receptura na kutię z kuchni kresowej!

Mat
Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich.
Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich. 123rf
Kutia wigilijna to znany świąteczny deser. Jest obecny 24 grudnia na wielu polskich stołach. Jak zrobić prawdziwą kutię? Poznajcie nasz tradycyjny przepis na ten smakołyk.

Kutia. Skąd pochodzi?

Kutia to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i białoruskiej oraz dawnej polskiej kuchni kresowej, jedna z dwunastu potraw goszczących na wigilijnym stole.

Nazwa kutia wywodzi się od słowa kókkos – pestka, ziarno.

Kutia gości na wigilię wielu polskich stołach, zwłaszcza tych rodzin, które wywodzą się właśnie z Kresów Wschodnich.

Przepis na kutię. Jak zrobić tę tradycyjną?

Kutia to słodki deser na bazie pszenicy, maku, miodu i bakalii.

By kutia wyszła smaczna, należy kupić dobrą pszenicę łuskaną (specjalnie na kutię) oraz dobrej jakości miód, najlepiej z rodzimej pasieki.

Kutia - składniki potrawy

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 200 gramów rodzynek posiekanych drobno
  • 200 gramów orzechów (laskowych i włoskich) posiekanych drobno
  • Kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego

Można dodać także inne bakalie: figi lub daktyle, ale w podstawowej wersji ich nie ma.

Uwaga: jeśli ktoś jest uczulony na orzechy, może dodać zamiast nich migdały posiekane. Kutia wyjdzie równie pyszna!

Kutia. Przygotowanie krok po kroku

  1. Pszenicę należy dokładnie wypłukać, odcedzić i zalać zimną wodą. Taką odstawić na noc.
  2. Następnego dnia pszenicę odcedzić, zalać wrzątkiem i wstawić na mały ogień.
  3. Gotować pod przykryciem ok. 2 godzin - do miękkości, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła od dna.
  4. Następnie pszenicę odcedzić i wystudzić.
  5. Mak należy opłukać, zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Odstawić na kilka godzin. Potem trzeba go odcedzić i odcisnąć z wody, a następnie dwukrotnie zmielić na maszynce z drobnymi okami.
  6. Rodzynki trzeba umyć, odcedzić i zalać ciepłą wodą. Odstawić na 20 minut. Można też je zalać rumem (wersja dla dorosłych).
  7. Miód najlepiej podgrzać w rondelku, by był płynny.
  8. Pozostałe bakalie i orzechy posiekać nożem.
  9. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, przełożyć do naczynia i schłodzić w lodówce.

Tak przygotowaną kutię można przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu.

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2020

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska