3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

Zobacz również

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

W majówkę jest rzadka okazja, aby wejść do tych podziemi w Zielonej Górze

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Polecamy

Stanowcze słowa kapitana reprezentacji Polski. Siatkarz atakuje dyscyplinę?

Stanowcze słowa kapitana reprezentacji Polski. Siatkarz atakuje dyscyplinę?

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Prawnik krytykuje słowa nauczycielki. „Najgłupsza rzecz jaką usłyszałem”

Czy czeka nas ponowny wzrost cen w sklepach? Eksperci nie mają wątpliwości

Czy czeka nas ponowny wzrost cen w sklepach? Eksperci nie mają wątpliwości