3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis) i nawłoć późna...
fot. Arcaion (Pixabay.com)

Tych roślin nie sadź w ogrodzie! Zarosną go błyskawicznie. Uprawa niektórych roślin jest nawet zabroniona. Zobacz, na co uważać

Nawłoć kanadyjska i późna

Nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis) i nawłoć późna (Solidago gigantea) zostały sprowadzone z Ameryki Północnej do Europy jako rośliny ozdobne. I rzeczywiście są dekoracyjne (oba gatunki mają bardzo zbliżony wygląd), a do tego są wieloletnie i łatwe w uprawie. Dość szybko zaczęły się rozprzestrzeniać nie tylko w ogrodach, ale i na łąkach, kolonizując spore obszary.

Nawłocie mają swoje zalety, np. są miododajne i ozdobne. Ich drobne, intensywnie żółte kwiaty tworzą okazałe „wiechy”, które pojawiają się późnym latem. Kiedyś były zwane „mimozami” – to właśnie nimi „zaczyna się jesień”. Jednak nawłoć kanadyjska i późna intensywnie rozrastają się za pomocą podziemnych kłączy, rozmnażają się też przez nasiona. Jeśli chcemy wprowadzić je do ogrodu – bo np. w ogrodzie naturalistycznym mogą mieć swoje miejsce – zadbajmy o bariery dla korzeni i ścinajmy kwiaty, zanim roślina zdąży wytworzyć nasiona i rozsiać się.

Warto wiedzieć, że w Polsce występuje też rodzimy gatunek nawłoci czyli nawłoć pospolita (Solidago virgaurea), nie jest jednak tak okazała.

Zobacz również

Spacer, relaks i dobry obiad. Popularny zalew właśnie otworzył się na sezon 2024

Spacer, relaks i dobry obiad. Popularny zalew właśnie otworzył się na sezon 2024

Śmiertelny wypadek w Złockiem koło Muszyny. Drzewo przygniotło mężczyznę

Śmiertelny wypadek w Złockiem koło Muszyny. Drzewo przygniotło mężczyznę

Polecamy

Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka

Azjatycki lifting zrobisz sama w domu. Poznaj metodę Tanaka

Jedziesz w Góry Opawskie, uważaj! Na tej drodze kierowcy tracą prawa jazdy

Jedziesz w Góry Opawskie, uważaj! Na tej drodze kierowcy tracą prawa jazdy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby