2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Majówka w klubie Energy 2000 w Przytkowicach. Wystąpiły piękne Modelki

Majówka w klubie Energy 2000 w Przytkowicach. Wystąpiły piękne Modelki

Zderzenie rowerzysty z motocyklistą. 70-latek w szpitalu! [FOTO]

Zderzenie rowerzysty z motocyklistą. 70-latek w szpitalu! [FOTO]

Polecamy

Jechał całą szerokością jezdni. Ludzie zaczęli podejrzewać, że coś jest nie tak

Jechał całą szerokością jezdni. Ludzie zaczęli podejrzewać, że coś jest nie tak

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Zadeklarowanym gejom i lesbijkom żyje się łatwiej. Ale i tak chcą stąd wyjeżdżać

Zadeklarowanym gejom i lesbijkom żyje się łatwiej. Ale i tak chcą stąd wyjeżdżać