4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

54-latka znęcała się nad matką. Trafiła do aresztu

54-latka znęcała się nad matką. Trafiła do aresztu

Obajtek ukrywa się za granicą? Były prezes Orlenu komentuje doniesienia mediów

Obajtek ukrywa się za granicą? Były prezes Orlenu komentuje doniesienia mediów

Polecamy

Jeszcze w tym tygodniu do Polski wrócą przymrozki! Ile stopni prognozuje IMGW?

Jeszcze w tym tygodniu do Polski wrócą przymrozki! Ile stopni prognozuje IMGW?

Pierwszy objaw wyprzedza chorobę o 3 lata. Co może oznaczać linia na paznokciu? VIDEO

Pierwszy objaw wyprzedza chorobę o 3 lata. Co może oznaczać linia na paznokciu? VIDEO

500, 1500, czy 1900 zł? Na jakich zasadach będzie przyznawane tzw. babciowe?

500, 1500, czy 1900 zł? Na jakich zasadach będzie przyznawane tzw. babciowe?