3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Superstrażniczka z Podgórza otrzymała prestiżowe wyróżnienie

Superstrażniczka z Podgórza otrzymała prestiżowe wyróżnienie

Wypadek amerykańskiej kolumny wojskowej. Jedno z aut wypadło z drogi. Są ranni

Wypadek amerykańskiej kolumny wojskowej. Jedno z aut wypadło z drogi. Są ranni

Polecamy

Wilków jest za dużo? Komisja rolnictwa zabiega o zmiany w zarządzaniu populacją

Wilków jest za dużo? Komisja rolnictwa zabiega o zmiany w zarządzaniu populacją

Horoskop dzienny na piątek 26 kwietnia 2024 roku

Horoskop dzienny na piątek 26 kwietnia 2024 roku

Chciał zginąć jako męczennik na igrzyskach. Zatrzymano potencjalnego terrorystę

Chciał zginąć jako męczennik na igrzyskach. Zatrzymano potencjalnego terrorystę