W Turawie kucharze walczyli o tytuł mistrza Śląskich Smaków

fot. Mariusz Jarzombek
Żurek w zestawie z roladą, kluskami, kapustą oraz ciastem autorstwa Kamila Koniecznego z restauracji "Marcin” z Zawady okazał się najlepszym daniem przygotowanym przez profesjonalistów.
Żurek w zestawie z roladą, kluskami, kapustą oraz ciastem autorstwa Kamila Koniecznego z restauracji "Marcin” z Zawady okazał się najlepszym daniem przygotowanym przez profesjonalistów. fot. Mariusz Jarzombek
Żurek śląski w zestawie z roladą, kluskami modrą kapustą oraz ciastem rodzynkowo-rumowym z restauracji "Marcin" w Zawadzie wygrał pierwszy turniej o tytuł Mistrza Śląskich Smaków.

Imprezę zorganizowało Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej. W niedzielę rywalizowali profesjonaliści, dzień wcześniej zmierzyli się amatorzy.

Tę kategorię wygrało trio "Kuchareczki" w składzie Sabina Nowak, Justyna Tieleczek (obie z Kotorza Małego), Marta Adamczyk (z Opola).

Dziewczyny dowiedziały się o imprezie w czwartek, więc przygotowały to, co dobrze znają: panćkraut (ziemniaki wymieszane z podsmażaną kapustą i skwarkami), golonkę oraz jagodową szpajzę.

- Żaden z tego specjał, w naszych domach je się to od zawsze - śmiały się "Kuchareczki" zaskoczone wygraną.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska