5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić....
fot. pixabay.com/miradja

W tych grzybach nie znajdziesz robaków. Kurki już widać w polskich lasach. Nie smaż ich i nie sól, bo stracą wartości przeciwpasożytnicze

Przyprawa z suszonych kurek

Zanim grzyby poddamy suszeniu, należy je oczyścić. Doświadczeni grzybiarze są zdania, że lepiej robić to na sucho, kontakt z wodą nie wpłynie dobrze na suszenie i zabije walory smakowe. Przyda się więc pędzelek, szczoteczka i nożyk. Gotowe kawałki kurek można suszyć na kilka sposobów – w piekarniku, suszarce, na kaloryferze, a przy ciepłych dniach nawet na słońcu. Gdy będą kruche i łamliwe, trzeba je zmielić, a następnie umieścić w szklanym pojemniku, najlepiej w zacienionym miejscu. Taka aromatyczna i lekko pikantna przyprawa doskonale sprawdzi się do mięs, sosów i wielu wykwintnych dań.

Zobacz również

Kraków może gościć hokejowe gwiazdy NHL!

Kraków może gościć hokejowe gwiazdy NHL!

W końcu Trefl Sopot zagrał odważnie w Szczecinie

W końcu Trefl Sopot zagrał odważnie w Szczecinie

Polecamy

Fala upałów w Grecji! Kraj wszedł w „mały lockdown”, co to oznacza dla turystów?

Fala upałów w Grecji! Kraj wszedł w „mały lockdown”, co to oznacza dla turystów?

Biznes lubi czystą energię

Biznes lubi czystą energię

Znamy nowy skład zarządu powiatu w Głubczycach. Oto nowa pani starosta

Znamy nowy skład zarządu powiatu w Głubczycach. Oto nowa pani starosta