Wegańskie przepisy na obiad, śniadanie i kolację. Pomysły na 27.01.2023 - co zjeść?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/scottiebumich
Wege przepisy na prosty oraz szybki obiad, śniadanie i kolację. W naszym artykule zebraliśmy przepisy, które pojawiły się na Instagramie. Przekonaj się, jakie wegańskie danie warto dzisiaj przygotować. Zobacz, który przepis na wege posiłek najbardziej Ci się spodoba.

Wege przepisy na obiad, kolację czy śniadanie to skarbnica pomysłów na to, jak przyrządzić pyszne dania dla dzieci i dorosłych z sezonowych produktów. Wegańskie przepisy pojawiają się na wielu profilach na Instagramie, ale trudno czasami wyłapać te najciekawsze. Dlatego spieszymy z pomocą - znajdziecie tu najlepsze przepisy wege, jak dzisiaj pojawiły się w sieci.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Wegańska dieta różni się od wegetariańskiej. W tej drugiej eliminuje się zwierzęce mięso, natomiast w wegańskiej - wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, tworząc dania pochodzące wyłącznie z produktów roślinnych. Zanim zadasz znajomym pytanie, co to znaczy, że są weganami, sprawdź:

  • Czy weganie jedzą masło? Masło produkuje się z mleka, a więc produktu odzwierzęcego. Masło nie powinno więc pojawić się w diecie wegańskiej.
  • Czy weganie jedzą miód? Mimo tego, że nie jest mięsem, miód pochodzi od zwierząt, które produkują go na własne potrzeby. Produkcja miodu często wiąże się z okrucieństwem wobec pszczół, np. z podcinaniem skrzydeł królowej, by nie opuściła ula.
  • Czy weganie jedzą makaron? Tak, ale zależy, który. Większość makaronów jest wegańska, składa się tylko z mąki, jednak jest grupa makaronów, do których wytwarzania używa się jajek. To ten typ makaronów, które podaje się do rosołu. Można jednak znaleźć ich wegańskie zamienniki.
  • Czy weganie jedzą ser? Kostka żółtego tłuszczu nie powstaje z wody, ale z mleka. A mleko jest produktem odzwierzęcym, a więc nie mieści się w diecie wegańskiej.

Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie

🌽Szybka, mocno aromatyczna, co więcej składniki do jej przygotowania zwykle posiadamy w domu. Zupa kukurydziana ❤️ Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza gdy sklepy są pozamykane. Gorąco polecam nie tylko na chłodne wieczory 😉

Jedliście już zupę kukurydzianą?
Dajcie znać w komentarzach! 👇🏼 ⠀


🔍 Przepis znajdziesz na stronie wegeprzepis.pl pod nazwą: ZUPA KUKURYDZIANA Z CURRY

❗️ Link do przepisu znajdziesz również w zapisanych relacjach WEGAŃSKIE PRZEPISY


➡️ Obserwuj na Instagramie: @wegeprzepis
➡️ Polub na Facebooku: WegePrzepis
➡️ Obserwuj na Pinterest: WegePrzepis


Ten przepis jest
➡️ wegański
➡️ bez jajek
➡️ bez nabiału
➡️ bez glutenu
➡️ bez orzechów


#wegeprzepis #wege #przepis #wegańskie #weganizm #wegetariańskie #wegetarianizm #kukurydza #zupa #zupawegańska #zupawegetariańska #zupakukurydziana #bezglutenu #beznabiału #bezlaktozy #bezjajek #bezorzechów #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #zdrowo #obiad #schudnij #dietabezdiety #szybkie #szybkiobiad #gotowanie #pysznie


Trwa Veganuary, czyli wegański styczeń. Z tej okazji mamy dla Was przepis na pyszny tofurnik! To wyjątkowe ciasto nie tylko dla wegan, ale wszystkich osób, szukających nowych smaków 😊
#tofurnik #tofu #domoweciasto #ciastowegańskie #orzechy #przepis #markawłasna #carrefourpolska #carrefourlovers

Składniki:
Spód:
1/2 szklanki daktyli medjoul Carrefour (mogą być suszone Carrefour - wówczas należy wcześniej namoczyć je w wodzie ok. 30 min i odcedzić przed blendowaniem)
250 g orzeszków ziemnych Simpl

Masa:
500 g tofu
400 ml mleka kokosowego
80 ml mleka sojowego Carrefour
4 łyżki masła orzechowego Carrefour
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru trzcinowego Carrefour
1 łyżeczka agaru

Polewa karmelowa:
puszka mleczka kokosowego Carrefour
3/4 szklanki cukru trzcinowego Carrefour
1 łyżka oleju kokosowego

Do miski wsypujemy orzeszki ziemne i blendujemy je na gładki pył. Podobnie robimy z daktylami, które wypestkowane przekładamy do miski i blendujemy na masę. Dodajemy zblendowane orzeszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy spód.
Tofu przekładamy do miski. Kruszymy je delikatnie i wlewamy sok z cytryny. Blendujemy na gładki krem.
Do rondelka wlewamy gęsta część mleczka kokosowego. Wlewamy mleko sojowe i doprawiamy solą. Następnie dodajemy masło orzechowe, cukier trzcinowy oraz agar. Podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Powstałą masę przelewamy do kremowego tofu i ponownie mieszamy. Całość przelewamy na daktylowy spód. Wyrównujemy z wierzchu i wstawiamy do lodówki na min 2 godz. (a najlepiej na całą noc).

Do rondelka wlewamy gęstą część mleczka kokosowego. Dodajemy cukier trzcinowy, sól oraz olej kokosowy. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie ciemny i gęsty karmel. Zajmie to ok. 20-30 min. Powstałym karmelem polewamy tofurnik. Dekorujemy go orzeszkami ziemnymi.

Ilość osób: 7-8
Trudność: łatwe/średnie
Czas przygotowania: 1,5 godz. + chłodzenie


Znacie rozkoszną kuchnię Michała @rozkoszny ? 🧐

My już tak! 😍 Sprawdźcie, jak można przygotować prawdziwe chińskie danie w 20 minut. 🤩 Makaron Chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake to prawdziwa fuzja smaków! WoW! 🍜

👉Sprawdźcie na profilu @rozkoszny jak poradził sobie z tym daniem Michał.

Składniki:
10 g suszonych grzybów shiitake
200 g makaronu Chow mein
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
½ czerwonej pokrojonej, pokrojonej w słupki
½ marchewki, pokrojonej w słupki
1 szalotka, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
3 cm imbiru, pokrojonego drobno
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka wody
prażony sezam, do podania
kolendra, do podania

1️⃣ Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą. Odstaw do napęcznienia, na około 15 minut. Odcedź i przekrój grzybki na połówki.

2️⃣ Przygotuj wszystkie składniki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą. Wymieszaj składniki sosu.

3️⃣ Rozgrzej mocno wok lub dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Smaż paprykę i marchewkę, aż staną się chrupiące na brzegach, około 6 minut. Zdejmij je z patelni. Ostudź odrobinę wok.

4️⃣ Podsmaż szalotkę, czosnek, imbir, chili wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż zmiękną i się zeszeklą, około 5 minut. Dodaj grzyby, usmażone warzywa i makaron. Zmieszaj i wlej przygotowany sos. Smaż, mieszając, jeszcze minutę lub dwie, aż wszystko się połączy i będzie gorące. Podawaj z sezamem i kolendrą.

📌TIP: Warzywami można dowolnie żonglować. W sezonie sprawdzą się szparagi, brokuł, cukinia, czy nawet rzodkiewki.

#chinesefood #chowmein #shiitake #sossojowy #chińskiesmaki #chiny #chinskinowyrok #chinskakuchnia #szybkiprzepis #przepis #makaron #wege #vege


Ceny w sklepach potrafią zaskoczyć. Czy znaczy to, że by jeść zdrowo trzeba wydawać na jedzenie majątek? 🤔

Niekoniecznie 💛

Jak zatem możesz oszczędzać na jedzeniu nie oszczędzając na zdrowiu? 🤓

🔹Zacznij z planem!
Robiąc plan zwróć uwagę, by wykorzystywać otwarte produkty do końca.

💡 Zaplanowanie menu ograniczy kupowanie przypadkowych produktów, których i tak nie wykorzystasz.

Usiądź z kartka i rozpisz menu na najbliższe pół tygodnia.
Jeśli nie chce Ci się tego robić kup odpowiadający Ci gotowy jadłospis (moje gotowe diety znajdziesz w sklepie - link w opisie profilu 😎)

🔹Zrób przegląd zapasów!
Mając zaplanowane menu, sprawdź co masz już w domu, a co musisz dokupić. Dzięki temu nie powielisz produktów, które już masz i zmniejszysz ryzyko popsucia się nadmiaru.

🔹Wybierz sklep, który oferuje pasujące do Twojej listy zakupów promocje, a jeśli nie masz czasu śledzić gazetek, zdecyduj się na makret oferujący niskie ceny. Jednorazowo robiąc nieduże zakupy w małym, pobliskim sklepie nie odczujesz jak dużo przepłacasz. Jednak w skali miesiąca są to już naprawdę diametralne różnice.

🔹Ułóż produkty w lodówce.
Wypakowujac zakupy zadbaj o ich prawidłowe przechowanie.

💡 Większość warzyw i owoców włóż do lodówki, cięte zioła wstaw do szklanki z wodą, a nabiał ułóż datami ważności.
Dzięki temu nie zmarnujesz żywności pomijając jej datę ważności.

Te rady pozwolą Ci skutecznie ograniczyć środki przeznaczane na jedzenie, bez strat na wartości swojej diety, a o to przecież chodzi 😉

A jeśli zależy Ci na jeszcze skuteczniejszym oszczędzaniu na jedzeniu, sprawdź koniecznie mój jadłospis "Tanie Gotowanie" 🤤
Obecnie trwa promocja na start, co pozwala zaoszczędzić jeszcze więcej 😎

A od wczoraj dostępna jest również wersja wege 🌱

#markawłasna #dietetyk #dietetyka #zdrowystylzycia #zdrowadieta #fitprzepisy #zdroweodżywianie #czystamicha #dietabezdiety #dietetyczkanati #dietetycznie #odchudzanie #odchudzamsie #redukcja #zdrowejedzenie #przepis #dietetykkliniczny #kalorie #makro #taniegotowanie #taniobiad #przepisy #jadłospis #jadlospis #wegetarianizm #bezmiesa #wege #wegeobiad


Pamiętacie 𝘄𝘆𝘇𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 𝗞𝗔𝗡𝗔𝗣𝗞𝗢𝗪𝗘?
W moim 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗪𝗢𝗗𝗡𝗜𝗞𝗨 znajdziecie je w całości 👌 czyli 7 niezwykłych kanapek 🥪 na każdy dzień tygodnia.

Przypominam Wam przepis na ⤵️

Kanapka „RADOSNA” 😄czyli kanapka z humusem i #edamame
składniki na 1-2 porcje:
✔️ 2 kromki razowego chleba
✔️1/2 opakowanie BIO humusu z @lidlpolska (na blogu macie też przepis na najlepszy domowy humus)
✔️2 garście fasolki edammame (ja kupuje w Lidlu w mrożonkach – można zastąpić mrożonym groszkiem)
✔️2 łyżki oliwy
✔️sól i pieprz
✔️skórka starta z cytryny🍋

⤵️⤵️⤵️
PRZYGOTOWANIE:
• kromki razowego pieczywa skropić oliwą i podpiec w opiekaczu lub na patelni
• każdą kromkę posmarować humusem
• następnie wyłożyć fasolkę Edamame lub groszek ( zamrożoną fasolkę gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut, a następnie przelewam lodowatą wodą. Ze strąków wydobywam fasolki. W przypadku groszku gotujemy około 3-4 minut)
• każdą kanapkę skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz skórką z cytryny.

FASOLKA EDAMAME czyli młoda soja bogata jest w białko oraz witaminy B1, B2 i K, mangan i foliany. Ma niezwykłe właściwości odżywcze. Soja bowiem zawiera fitoestrogeny, które zbliżone są do kobiecych hormonów płciowych - estrogenów. To one łagodzą objawy menopauzy, ale także pozwalają zachować lepsze zdrowie i przedłużyć młodość.
Szklanka gotowanej fasolki edamame dostarcza około 1/3 dziennego zapotrzebowania na białko, jak i błonnik pokarmowy.

••••••••••••••••••••
𝗞𝗜𝗡𝗚𝗔 𝗣𝗔𝗥𝗨𝗭𝗘𝗟 - 𝘁𝘄𝗼́𝗿𝗰𝗮 𝗸𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿𝗻𝘆👩🏻‍🍳
zdrowe przepisy, gotowanie, szybkie przepisy, zdrowe odżywianie, fleksitarianizm, dobre jedzenie
fotografia kulinarna, tworzenie Reels, ebooki kulinarne

•••••••••••••••••••••••

#kingaparuzel #eatclean #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowejedzenie #wiemcodobre #healthyfood #healthyrecipes
#jestemflexi #wyzwaniesalatkowe #jemzdrowo #plantbased #vegan #veganrecipes #weganskieprzepisy


Poznaj przepis na odmieniony sos boloński. 😍

Mielone mięso zamień na zielonego jackfruita i wege wersja gotowa. 🍀 Zamiast tradycyjnego makaronu użyj soba, który doskonale będzie smakował z warzywnym sosem. 👌

Składniki:
100 g makaronu soba @houseofasiapl
400 g jackfruita zielonego szarpanego QF
2 łyżki pasty z czosnku lub 3-4 ząbki drobno posiekane
4 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule pokrojone w piórka
2 pomidory pokrojone w kostkę
1 mała marchew starta na tarce
500 ml passaty pomidorowej
Sól i pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
100 g masła
Świeże zioła do podania
Świeżo starty ser długo dojrzewający (np. parmezan)

Sposób przygotowania:
1️⃣ Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij z jej nadmiaru.

2️⃣ Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostaw kilka łyżek wody z gotowania).

3️⃣ Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż odsączonego jackfriuta przez 5-6 minut, dodaj pokrojoną cebulę, pastę z czosnku oraz startą marchewkę i smaż kolejne 5 minut. W międzyczasie dodaj pokrojone pomidory, passatę, oregano, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Przykryj i duś przez 20 minut na wolnym ogniu. Pod koniec raz jeszcze dopraw do smaku.
4️⃣ Wymieszaj gotowe ragù z makaronem i wodą z gotowania. Dodaj zimne masło, całość wymieszaj i podawaj z tartym serem.

Smacznego!

#wegebolonese #wege #vege #makaron #sosboloński #soba #jackfruit #szarpanyjackfruit #szybkiobiad #szybkiprzepis


Wiecie, że lubię gotować smacznie, ale też prosto i niedrogo. Dlatego przygotowałam dla Was mój nowy ebook Fit Przepisy 2023 😍

Ebook zawiera 120 przepisów, które nie tylko pomogą Wam zgubić zbędne kilogramy, ale pokażą Wam, że zdrowe odżywianie może być szybkie i niedrogie 😍

Szczegóły na: fit-przepisy.edu.pl

Pyszne naleśniki autorstwa @fit_grubba 😍

Naleśniki (na 4 osoby):

  • 300ml mleka
  • 250ml wody mineralnej gazowanej
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka

Farsz twarogowy:

  • 200g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki słodzika
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Maliny do dekoracji 200g

Wykonanie:

  • Składniki na naleśniki wymieszać
  • Nalesniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni
  • Składniki na farsz zblendować (bez malin)
  • Faszerujemy naleśniki i dekorujemy malinami
    Gotowe!

Kaloryczność (całość - na 4 osoby)

  • 1501 kcal
  • 92g białko
  • 223g węglowodany
  • 27g tłuszcze

#śniadanie #deser #naleśniki #słodkości #nasłodko #pysznie #przepis #wiemcodobre #wiemcojem #fitprzepis #wege


🔥 Gofry twarogowe przypominają chrupiące pieczone serniczki! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, później już tylko wlewam je do gofrownicy i ustawiam minutnik, aby dobrze się upiekły oraz zarumieniły. Są mało słodkie, dlatego świetnie pasują do nich słodkie dodatki takie jak krem Cherry on top od @Legalcakes ❤️ Co najlepsze, krem ten nie zawiera cukru i oleju palmowego, jest w 100% wegański i ma cudowny wiśniowy smak! 🍒

Gofry twarogowe przygotowane bez dodatku cukru doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska, gorąco polecam!


🔍 Przepis znajdziesz na stronie wegeprzepis.pl pod nazwą: GOFRY TWAROGOWE



❗️ Link do przepisu znajdziesz również w zapisanych relacjach WEGE SŁODKOŚCI


➡️ Obserwuj na Instagramie: @wegeprzepis
➡️ Polub na Facebooku: WegePrzepis
➡️ Obserwuj na Pinterest: WegePrzepis


Ten przepis jest
➡️ bez orzechów
➡️ bez cukru


#wegeprzepis #wege #przepis #wegetarianskie #wegetarianizm #fitprzepisy #zdroweprzepisy #gotowanie #jemzdrowo #pyszne #pysznejedzenie #pycha #pychotka #gofry #twaróg #sernik #schudnij #przepisyfit #jedzenie #wiemcojem #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #domoweslodycze #wegesłodycze #śniadanie #przekąska #pomysłna


Już jest! 💚
Wegetariańska wersja jadłospisu "Tanie Gotowanie" zawitała na mojej stronie 🌱

Z tą dietą możesz jeść pełnowartościowo, zdrowo i pysznie za naprawdę niewielkie pieniądze 💰
I osiągać wymarzone efekty sylwetkowe bez wyrzeczeń 💚

Pssst... W nowym jadłospisie znajdziesz też SUPER NOWOŚĆ:
listę gotowych zamienników, które możesz wybrać zamiast niektórych dań z diety, gdy nie masz czasu na gotowanie 🍱

Łatwiej jeszcze nie było 😎

Aaa... Prawie bym zapomniała! Z okazji premiery wege diet, ich tradycyjne odpowiedniki również możesz dostać w promocji 😇
Dla każdego coś dobrego 💛

Spróbujesz? 😏

PS Jakie jest Twoje ulubione tanie wege danie? 🤔

#markawłasna #jadłospis #taniegotowanie #taniobiad #przepisy #dieta #przepis #dietetykkliniczny #kalorie #makro #taniadieta #wegetarianizm #bezmiesa #wege #wegeobiad #dietetyk #dietetyka #zdrowystylzycia #zdrowadieta #fitprzepisy #zdroweodżywianie #czystamicha #dietetyczkanati #dietetycznie #odchudzanie #odchudzamsie #redukcja #infografikadietetyczna


• PIEROGI Z JAGODAMI POD KRUSZONKĄ •

Macie ochotę na coś słodkiego? 😊 Przygotowałam dla Was przepis na pierogi z przepysznymi dodatkami: chrupiącą kruszonką, wegańskim twarożkiem i skórką z cytryny 🍋🥟

SKŁADNIKI:

1 opakowanie pierogów z jagodami Jawo
100 g osełki z nerkowców
5 łyżek cukru trzcinowego
około 8 łyżek mąki pszennej
100 g orzechów nerkowca
100 g jogurtu kokosowego naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka otarta z cytryny (najlepiej użyć niewoskowanej Bio)

PIEROGI Z JAGODAMI:
Pierogi przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone pierogi. Gotujemy 7 minut na wolnym ogniu. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

KRUSZONKA:
Osełkę kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, cukier i rozcieramy dłońmi, aż powstanie gładkie ciasto. Rozkruszamy kawałeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13 minut w temperaturze 150 stopni (kruszonka ma się zarumienić). Pozostawiamy do przestygnięcia.

TWAROŻEK:
Do miksera dajemy orzechy nerkowca, jogurt kokosowy i sok z cytryny. Dokładnie miksujemy, aż powstanie gładki twarożek.

SPOSÓB PODANIA:
Pierogi podajemy z twarożkiem, kruszonką i otartą skórką z cytryny.

#jawo #jawolewdomu #conaobiad #yummy #domowejedzenie #domowegotowanie #pierogi #tradycja #tradycyjneprzepisy #kuchniapolska #kochamgotowac #szybkieprzepisy #food #foodie #vegan #veganuary #kuchniawegańska #kuchniaroslinna


ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wegańskie przepisy na obiad, śniadanie i kolację. Pomysły na 27.01.2023 - co zjeść? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie