2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

W Żaganiu ślubowanie radnych i burmistrza jak rockowy koncert! Sala pękała w szwach!

W Żaganiu ślubowanie radnych i burmistrza jak rockowy koncert! Sala pękała w szwach!

Trzy pojazdy zderzyły się na trasie S3. Jedno z aut dachowało!

Trzy pojazdy zderzyły się na trasie S3. Jedno z aut dachowało!

Polecamy

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Pierwsza sesja rady powiatu oleskiego. W prezydium rady jest mniejszość, PO i PiS

Pierwsza sesja rady powiatu oleskiego. W prezydium rady jest mniejszość, PO i PiS

Iga Świątek już trenuje w Rzymie. ''I oto jesteśmy'' WIDEO

Iga Świątek już trenuje w Rzymie. ''I oto jesteśmy'' WIDEO