3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia na Śląsku. Moczka...

Wigilia na Śląsku. Jakich potraw nie może zabraknąć na tradycyjnej śląskiej wieczerzy wigilijnej?

Wigilia na Śląsku. Moczka

Może być zarówno zupą, jak i deserem. Nieodzownym elementem tej potrawy jest rozmoczony piernik, stąd jej nazwa. Można ją zrobić na wodzie, dodając suszone owoce. Niektóre gospodynie robią moczkę na wywarze z łbów rybich. Ponieważ dodaje się do niej pasternak i inne warzywa oraz suszone owoce, nie czuje się w niej smaku ryby. Taka zupa jest bardziej pożywna, a wymoczony piernik trzeba oczywiście – w każdej odmianie moczki - przetrzeć. Inna wersja tej potrawy powstaje na piwie – najlepiej ciemnym, może być bezalkoholowe. Studentka z Raciborskiego poczęstowała nas kiedyś moczką, która na pierwszy rzut oka wyglądała jak budyń czekoladowy. Piernik został ugotowany z owocami, a potem zmiksowany. Był to pyszny deser.

Zobacz również

Stróżna. Wyprawa do tarnowskiego parku trampolin

Stróżna. Wyprawa do tarnowskiego parku trampolin

Wrocław znów będzie miastem lidera? Śląsk chce wywrzeć presję

NOWE
Wrocław znów będzie miastem lidera? Śląsk chce wywrzeć presję

Polecamy

Żużel. Grand Prix wraca na Stadion Narodowy. Polacy przełamią klątwę?

Żużel. Grand Prix wraca na Stadion Narodowy. Polacy przełamią klątwę?

RPP zdecydowała w sprawie stóp procentowych. Raty kredytów w górę

RPP zdecydowała w sprawie stóp procentowych. Raty kredytów w górę

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji