Wigilijny stół to miejsce szczególne

Joanna Mentel [email protected] 77 44 32 566
Tradycyjnie na wigilijnym stole powinien stanąć pusty talerz dla strudzonego wędrowca. (fot. IKEA)
Tradycyjnie na wigilijnym stole powinien stanąć pusty talerz dla strudzonego wędrowca. (fot. IKEA)
To przy nim łamiemy się opłatkiem, wybaczając krzywdy, życząc bliskim zdrowia, szczęścia i miłości.

Wigilijny stół powinien mieć godną oprawę. Warto przemyśleć jego aranżację, aby mieć czas na zakup potrzebnych drobiazgów - obrusów, świec i ozdób. Pamiętajcie, że wygląd stołu powinien współgrać z atmosferą wnętrza.

Zobacz: Jakie prezenty kupujemy na święta Bożego Narodzenia?

Rustykalne przybranie i sianko wysypujące się spod obrusu będzie razić w nowoczesnym wnętrzu, gdzie dominuje metal i szkło. Lepiej zachować pewną konsekwencję. Na bordowym lub ciemnośliwkowym obrusie stawiamy prostą, białą zastawę. Dopasowujemy sztućce i kieliszki - nie powinny mieć dekoracji ani złoceń.

Całość powinna być skromna, wręcz surowa, ale wysmakowana. Zamiast tradycyjnych stroików na blacie można rozłożyć kilka czerwonych jabłek oraz przestrzenne dekoracje np. ze złoconej słomy.

W tradycyjnym wnętrzu można się pokusić o zbudowanie dostojnej atmosfery

Tu można przygotować śnieżnobiały, wykrochmalony obrus, klasyczne, ozdobione złotymi ornamentami talerze, kryształowe kielichy i platerowane sztućce. Całości dopełnią klasyczne lichtarze. Stół zdobimy złoconymi bombkami  i gałązkami świerku.

Swojski, choć nie pozbawiony uroczystych akcentów klimat przy wigilijnym stole możecie wyczarować, stosując kilka wypróbowanych trików. Zamiast wykrochmalonego obrusu można położyć lniany jednokolorowy obrus, rozsypać orzechy, a do płytkich świeczników wstawić grube czerwone świece. Będą też pasowały słomkowe dekoracje, gałązki jemioły, gliniane dzwoneczki i masywna porcelana.

Gdy już się zdecydujemy, jak będzie wyglądał nasz wymarzony wigilijny stół, czas na techniczne szczegóły operacji.

  • Talerze rozkładamy zgodnie z kolejnością spożywanych potraw.
  • Kieliszki stawiamy po prawej stronie nakrycia (nad sztućcami) najlepiej według wielkości, szklanka na wodę powinna  znaleźć swoje miejsce z lewej strony talerza.
  • Sztućce rozkładamy po obu stronach talerza (począwszy od zewnętrznej strony), w takiej kolejności, w jakiej będą używane.
  • Do ryb podajemy specjalne sztućce (widelec i szeroki nóż podobny do łopatki).
  • Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów oraz łyżeczkę.
  • Do lodów używamy łyżeczki wąskiej i długiej, a do serów i owoców - noża
  • Serwetki kładziemy na talerzu lub po jego lewej stronie.

Czasami mamy kłopoty z doborem kieliszków w zastawie, a przecież  każdy z trunków wymaga indywidualnej oprawy.

Zobacz: Kryzys nie wpłynie na święta

  • Do białego wina używamy kieliszków z małą, smukłą czaszą, aby dłużej zachowywały prawidłową temperaturę trunku. 
  • Czerwone wino pijemy w kieliszkach nieco pękatych. Taki kształt gwarantuje dotlenienie trunku, przez co lepiej poczujemy substancje zapachowe i smakowe. 
  • Smakosze szampana preferują wąskie kieliszki, bo z szerokich pucharków bąbelki szybko się ulatniają. 
  • Charakterystyczna koniakówka ma szeroki dół i łagodnie zwęża się ku górze. Pijąc trunek, ogrzewamy dłonią spód lampki, a unoszący się aromat osiada na krawędzi kielicha. 
  • Kieliszki do likieru są niewielkie, stożkowate, lekko poszerzone ku górze.
  • Winiakówki są dość charakterystyczne i przypominają kształtem rozkwitający tulipan.
  • Wódkę pijemy z małych kieliszków z płaskim dnem lub na nóżkach.  
  • Niekiedy dużych kielichów  używamy - zamiast tradycyjnej szklanki - do picia wody.

Gdy uporamy się już ze stołową zastawą, czas na dekorację. Tradycjonaliści postawią zapewne na  stroiki i sianko pod obrusem. Tym, co lubią zaszaleć, dekoratorzy wnętrz proponują niebanalne rozwiązania, np. rozsypane między talerzami szklane koraliki do złudzenia przypominające śniegowe kryształki lub płatki białych suszonych róż. Ciekawie będą też wyglądały na stole krążki suszonych pomarańczy ozdobione goździkami, które prócz wrażeń estetycznych sprawią, że nasz salon utonie w świątecznym aromacie.

Przy wigilijnym stole najważniejsza jest dobra atmosfera. To miejsce pojednania i miłości. Aby nic nie zakłóciło dobrego nastroju, planując ulokowanie gości, pamiętajcie, żeby rodzinnych antagonistów nie sadzać obok siebie, bo prędzej czy później może dojść do przykrej wymiany zdań.

Dlatego warto przy nakryciach postawić karteczki z imionami i nazwiskami gości. Zaproszone panie sadzamy na przemian z panami, a najważniejszych gości lokujemy po prawej stronie gospodyni lub naprzeciwko gospodarza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska