W skrócie:
Wszelkiego rodzaju kotlety jajeczne to świetny pomysł na piątkowy obiad bez mięsa. W latach 80. różnego rodzaju przepisu na kotlety z jajek były niezwykle popularne i w każdym domu przyrządzało się je nieco inaczej. Warto co jakiś czas przypomnieć sobie to danie, ponieważ – niezależnie od sposobu przyrządzania – jest pożywne, tanie i szybkie do przygotowania.
Dzisiaj mam dla ciebie przepis na kotleciki z jaj, który można znaleźć w książce kucharskiej z 1987 roku „Kuchnia polska” Marzenny Kasprzyckiej. Zmodyfikowałam nieco proporcje i proponuję dodać do kotlecików trochę zieleniny. U mnie jest to szczypiorek, ale możesz dodać także pietruszkę czy koperek. Kotleciki z jaj są bardzo sycące i wystarczą za cały posiłek. Dla urozmaicenia warto podać do nich pyszną i chrupiącą surówkę, np. z młodej kapusty. A jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak kotletów jajecznych, zrób do nich wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem.
Kotleciki z jaj – przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
5 jaj na twardo,
1 surowe jajko,
5 łyżek bułki tartej,
1 duża cebula,
pęczek szczypiorku,
3 łyżki śmietany 18%,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Jak zrobić kotleciki z jaj ze szczypiorkiem?
Cebulę drobno posiekałam. Podsmażyłam na oleju i zdjęłam z patelni.
Ugotowane na twardo jajka posiekałam. Dodałam podsmażoną cebulkę, bułkę tartą oraz surowe jajko.
Wyrobiłam dłonią na masę. Dodałam śmietanę, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i znowu wyrobiłam.
Z masy formowałam płaskie kotleciki. Smażyłam z obu stron na złoto.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?