Wyśmienite kotleciki z jaj. Pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Prosty przepis z lat 80. na kultowe danie z PRL

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kotleciki z jaj to kultowa potrawa z lat 80.
Kotleciki z jaj to kultowa potrawa z lat 80. 123rf/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na niedrogi, pożywny i smaczny obiad? Proponuję kotleciki z jaj z przepisu z lat 80. W tamtych czasach kotlety jajeczne były daniem, które pojawiało się niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Są pyszne, sycące, łatwe do zrobienia i niedrogie.

W skrócie:

Wszelkiego rodzaju kotlety jajeczne to świetny pomysł na piątkowy obiad bez mięsa. W latach 80. różnego rodzaju przepisu na kotlety z jajek były niezwykle popularne i w każdym domu przyrządzało się je nieco inaczej. Warto co jakiś czas przypomnieć sobie to danie, ponieważ – niezależnie od sposobu przyrządzania – jest pożywne, tanie i szybkie do przygotowania.

Dzisiaj mam dla ciebie przepis na kotleciki z jaj, który można znaleźć w książce kucharskiej z 1987 roku „Kuchnia polska” Marzenny Kasprzyckiej. Zmodyfikowałam nieco proporcje i proponuję dodać do kotlecików trochę zieleniny. U mnie jest to szczypiorek, ale możesz dodać także pietruszkę czy koperek. Kotleciki z jaj są bardzo sycące i wystarczą za cały posiłek. Dla urozmaicenia warto podać do nich pyszną i chrupiącą surówkę, np. z młodej kapusty. A jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak kotletów jajecznych, zrób do nich wyśmienity dip czosnkowy z fetą i ogórkiem.

Kotleciki z jaj – przepis na kotlety jajeczne ze szczypiorkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 5 jaj na twardo,

  • 1 surowe jajko,

  • 5 łyżek bułki tartej,

  • 1 duża cebula,

  • pęczek szczypiorku,

  • 3 łyżki śmietany 18%,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotleciki z jaj ze szczypiorkiem?

  1. Cebulę drobno posiekałam. Podsmażyłam na oleju i zdjęłam z patelni.

  2. Ugotowane na twardo jajka posiekałam. Dodałam podsmażoną cebulkę, bułkę tartą oraz surowe jajko.

  3. Wyrobiłam dłonią na masę. Dodałam śmietanę, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i znowu wyrobiłam.

  4. Z masy formowałam płaskie kotleciki. Smażyłam z obu stron na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienite kotleciki z jaj. Pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Prosty przepis z lat 80. na kultowe danie z PRL - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska