Pieczenie to prawdziwa sztuka. Niektóre torty czy ciasteczka potrafią wyglądać jak małe arcydzieła. Są jednak ludzie, którzy nie mają talentu do pieczenia. Niektórzy wciąż próbują, bo przecież ćwiczenie czyni mistrza. I choć ich wypieki wcale nie muszą być niesmaczne, często nie wyglądają najlepiej.
Pamiętajmy jednak, że w cieście liczy się smak. Podkreślił to portal Taste Atlas w rankingu 50. najlepszych przepisów na ciasta na świcie. Już w pierwszej dziesiątce znalazły się aż trzy polskie przysmaki, które nie są ani wymyślne, ani szczególnie zdobne. Ale za to, przepyszne.
Oto 10 najsmaczniejszych ciast na świecie, według Taste Atlas:
- Miodownik z Rosji
- Sernik z Polski
- Pave z Brazylii
- Sernik japoński
- Kladdkaka ze Szwecji
- Sękacz z Polski
- Valašský frgál z Czech
- Pastel de banano z Gwatemali
- Karpatka z Polski
- Chocotorta z Argentyny
Najczęstszym tematem do żartów są nieudane torty. Ale zdarzają się spalone ciasta czy zepsute na etapie produkcji przekąski. Ci amatorzy cukiernictwa wciąż dążą do perfekcji. Widać, mają duży dystans do siebie, bo pokazali swoje porażki światu. Oto wypieki, które miały być piękne, a wyszło, jak wyszło.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?