8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Brzoskwinie z rozmarynem

Składniki
▪ 3 kg brzoskwiń,
▪ 5 gałązek świeżego rozmarynu,
▪ 4 łyżeczki soku z cytryny,
▪ 2 łyżeczki skórki otartej z ekologicznej cytryny,
▪ 3 łyżeczki proszku agar-agar (opcjonalnie),
▪ syrop klonowy (opcjonalnie).

Przygotowanie
1. Umyj brzoskwinie, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
2. Usuń pestki brzoskwiń, a miąższ pokrój drobno lub zmiksuj i zagotuj z sokiem z cytryny.
3. Zbierz pianę z garnka, dodaj gałązki rozmarynu i skórkę z cytryny, po czym gotuj
do odparowania wody (ew. dodaj agar wymieszany z odrobiną wody i gotuj ok. 15 min).
4. Przełóż masę do słoiczków i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza, przez
15 minut od zagotowania.

Zobacz również

Pierwszy trening Widzewa. Nowy piłkarz i nowi trenerzy. Zdjęcia

Pierwszy trening Widzewa. Nowy piłkarz i nowi trenerzy. Zdjęcia

Policja szuka mężczyzny ze zdjęcia. Możesz pomóc? Zadzwoń!

Policja szuka mężczyzny ze zdjęcia. Możesz pomóc? Zadzwoń!

Polecamy

Drogie metale nie będą potrzebne? Polska nauka odpowiedziała na wyzwanie przemysłu

Drogie metale nie będą potrzebne? Polska nauka odpowiedziała na wyzwanie przemysłu

Chodakowska i Dec jak Marilyn Monroe! Zdecydowały się na dawne połączenie modowe

Chodakowska i Dec jak Marilyn Monroe! Zdecydowały się na dawne połączenie modowe

Jedziesz na wakacje? Nowy komunikat Ministerstwa Cyfryzacji dotyczy także ciebie

Jedziesz na wakacje? Nowy komunikat Ministerstwa Cyfryzacji dotyczy także ciebie