9 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Chipsy jabłkowe

Składniki
▪ 3 jabłka,
▪ mielony cynamon cejloński (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj jabłka i pokrój za pomocą noża mandolinowego lub obieraczki do warzyw na cienkie plasterki, najlepiej o grubości 1-2 mm.
2. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz w piekarniku w temperaturze 90°C, najlepiej z termoobiegiem, przez co najmniej 1 godzinę.
3. Po upieczeniu jabłka możesz posypać cynamonem, używając do tego celu sitka o drobnych oczkach.
4. Przechowuj czipsy w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zmiękną, można zrobić z nich np. kompot.

Zobacz również

Przyszły ORP Jaskółka zwodowany i po chrzcie

NOWE
Przyszły ORP Jaskółka zwodowany i po chrzcie

Po trzech latach przerwy wójt gminy Skierniewice uzyskała wotum zaufania

Po trzech latach przerwy wójt gminy Skierniewice uzyskała wotum zaufania

Polecamy

W Brzegu odbyły się Regaty Smoczych Łodzi. Było dużo dobrej zabawy

W Brzegu odbyły się Regaty Smoczych Łodzi. Było dużo dobrej zabawy

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Opolanie poszukiwani przez policję za kradzieże z włamaniem i wymuszenie rozbójnicze

Opolanie poszukiwani przez policję za kradzieże z włamaniem i wymuszenie rozbójnicze