Jak uprawiać kalafiory, nawet jeśli nie masz doświadczenia? Czasem żółknie na grządce. Dlaczego?

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Kalafiory najlepiej uprawiać na stanowiskach możliwie jak najmniej zachwaszczonych.
Kalafiory najlepiej uprawiać na stanowiskach możliwie jak najmniej zachwaszczonych. pixabay.com/matthiasboeckel
Kalafior jest trudny w uprawie i atakuje go mnóstwo szkodników albo chorób - tak mówiła sąsiadka, która przez kilka lat próbowała swoich sił. Nie miała pojęcia, że wybiera dla niego złe miejsce, a to ma swoje koszmarne konsekwencje. Stanowisko i gleba, a także odpowiedni przedplon mają kolosalne znacznie w uprawie tego warzywa. Nie popełnij błędów Eli i zbierz piękne kalafiory!

Spis treści

Mają mało kalorii, a jednocześnie są bogate w witaminy, zwłaszcza C oraz z grupy B. Kalafiory uprawia się w Polsce średnio na powierzchni około 11-12 tys. hektarów. Mowa o uprawach rolniczych, a są przecież jeszcze te z ogródków i działek. Chcesz podjąć próbę uprawy kalafiora? Koniecznie poznaj cenne wskazówki ekspertów ogrodnictwa.

Kalafior, czyli zdeformowana kapusta?

Kalafior jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny kapustowatych. Nie do końca przypomina kapustę? Autorzy Metodyki integrowanej produkcji kalafiora, wydanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, podają, że prawdopodobnie kalafior jest rzadkim przykładem dziedzicznego zniekształcenia kwiatostanu. Kwiatostan w stadium konsumpcyjnym to tzw. róża.

Najlepszą temperaturą do uprawy tego warzywa jest przedział 15-20 stopni Celsjusza. Taką specjaliści przyjęli jako optymalną dla wzrostu roślin i rozwoju róż kalafiorów w naszych warunkach klimatycznych. Wymaga bardzo dobrych gleb, w wysokiej kulturze, żyznych, próchnicznych. Nie znosi gleb kwaśnych, więc zbadaj pH, zanim posadzisz kalafiora. Konieczne może okazać się wapnowanie (w roku poprzedzającym uprawę).

Jak uprawiać kalafiory? Z rozsady do gruntu

Kalafior uprawia się z rozsady, na kilka tygodni przed planowanym terminem wysadzenia do gruntu. Od wysiania musi upłynąć około 5 tygodni - do nasadzeń wczesnych i 3-4 tygodnie na terminy letnie i jesienne. Możesz też kupić gotowe rozsady.

Kalafiory są bogate w witaminę C (ok. 80 mg kwasu askorbinowego w 100 g św. m.), witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 (tiaminę), B3 (tzw. witaminę PP, niacynę
Kalafiory są bogate w witaminę C (ok. 80 mg kwasu askorbinowego w 100 g św. m.), witaminy z grupy B, zwłaszcza B1 (tiaminę), B3 (tzw. witaminę PP, niacynę lub kwas nikotynowy), B4 (cholinę), B5 (kwas pantotenowy) i B6 pixabay.com/CarlosLopez

W tunelach sadzi się kalafiora w 2. dekadzie marca, pod włókninę na uprawę wczesnowiosenną w 2. dekadzie kwietnia. Jeśli chcesz podjąć się uprawy bez osłon na zbiór letni - możesz sadzić do końca maja, na zbiór jesienny od czerwca nawet do 2. dekady lipca. Zachowaj ok. 50 cm odstępu między roślinami.

Wskazówka. W sezonie poprzedzającym uprawę możesz zastosować zielony nawóz, np. facelia, gryka, zboża, trawy. Jako nawóz organiczny wykorzystywana jest słoma, komposty zielone i gospodarskie.

Kalafior bardzo dobrze reaguje na nawożenie obornikiem, podobnie jak na inne nawozy naturalne: gnojówka, gnojowice czy pomiot. Miej na uwadze, że kalafior jest wrażliwy na niedobór niektórych mikroskładników, głównie molibdenu i boru.

Przeczytaj też: Ile kosztuje rabarbar w sezonie 2024?

Warzywo, o którym mowa ma bardzo duże zapotrzebowanie na wodę i jednocześnie nie może w niej stać. Aby uzyskać wysoki i dobrej jakości jakościowo plon, kalafiory trzeba nawadniać. Największe zapotrzebowanie na wodę kalafior wykazuje w okresie zawiązywania i dorastania róż. Pamiętaj, że kalafior nie znosi okresowego zalewania i długotrwałej suszy.

Dlaczego kalafior żółknie, jak rośnie?

- Te główki kalafiorów, które wyrosły, zrobiły się jakieś żółte - opowiada sąsiadka Elżbieta. Zastanawiała się, z czego to wynika. Odpowiedzią jest nasłonecznienie. Zacznijmy od tego, że rozsada wymaga dobrych warunków świetlnych, miejsca zacienione możesz wykluczyć. Niedostatek światła powoduje wybieganie rozsady i znaczne obniżenie jej przydatności do sadzenia.

Kalafior należy do grupy warzyw średnio-trwałych i może być przechowywany tylko do kilku tygodni.
Kalafior należy do grupy warzyw średnio-trwałych i może być przechowywany tylko do kilku tygodni. pixabay.com/LouKelly

Jednak na etapie rozwoju róż kalafiora te potrzeby zmieniają się. Specjaliści od ogrodnictwa tłumaczą, że róże powinny być chronione przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. To właśnie pod ich wpływem tracą charakterystyczną białą lub białokremową barwę i żółkną.

Zmianowanie, czyli dobry przedplon dla kalafiora

Podobnie jak w przypadku innych warzyw, tego samego nie należy uprawiać w tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Dzięki temu ograniczamy możliwość wystąpienia chorób i szkodników specyficznych dla gatunku. W przypadku kalafiora taką chorobą jest kiła kapusty.

Kluczem będzie odpowiednie zmianowanie. Kalafiora nie uprawiaj roślinach z tej listy:

  • wszystkie kapustne,
  • chrzan,
  • rzepak, rzepik,
  • szpinak,
  • gorczyca.

Prawidłowe zmianowanie poprawia bilans pokarmowy i biologiczną aktywność gleby, a także zapobiega zmęczeniu gleby.

Nie lokalizować plantacji kalafiora w sąsiedztwie rzepaku ozimego i jarego ze względu na choroby (czerń krzyżowych) i szkodniki (mączlik warzywny i chowacze).

Korzystny przedplon, czyli w miejscu po tych warzywach sadź kalafiora:

  • warzywa cebulowe
  • warzywa psiankowate
  • sałata, endywia., cykoria
  • bób, groch, fasola
  • warzywa dyniowate

Zabiegi pielęgnacyjne w uprawie kalafiorów

Do podstawowych zabiegów należy osłanianie włókniną czy usuwanie skorupy glebowej. Ważne jest zwalczanie chwastów, które konkurują z uprawą m.in. o wodę i składniki pokarmowe. Niezbędna jest ochrona przed chorobami i szkodnikami oraz nawadnianie. Czasem konieczne jest dokarmianie kalafiora azotem lub innymi składnikami, zwłaszcza mikroelementami.

Usuwaj i niszcz rośliny lub ich części z objawami porażenia przez patogeny i szkodniki oraz z objawami zaburzeń fizjologicznych w stopniu uniemożliwiającym dalszy wzrost roślin (deformacje, objawy gnicia liści i róż, zaawansowane nekrozy liści).

Choroby i szkodniki, które atakują kalafiora

Lepiej unikać uprawy na stanowiskach, które naturalnie sprzyjają infekcji i rozwojowi większości patogenów:

  • terenów o licznych zagłębieniach,
  • otoczonych drzewami,
  • w pobliżu zbiorników wodnych.

Obowiązkowe jest usuwanie i niszczenie roślin lub ich części z objawami porażenia przez patogeny i szkodniki oraz z objawami zaburzeń fizjologicznych w stopniu uniemożliwiającym dalszy wzrost roślin (deformacje, objawy gnicia liści i róż, zaawansowane nekrozy liści).

Do najważniejszych spośród licznych chorób kalafiora zalicza się: zgorzel siewek, mączniaka rzekomego kapustowatych, mokrą zgniliznę bakteryjną, kiłę kapusty, czerń krzyżowych (alternarioza kalafiorów) i szarą pleśń.

Wiosenne szkodniki w kalafiorach to najczęściej:

  • śmietka kapuściana,
  • pchełki,
  • chowacze,
  • paciornica krzyżowianka,
  • mszyca kapuściana.

Natomiast jesienią duże szkody mogą wyrządzić: śmietka kapuściana, pchełki, chowacze, mszyca kapuściana, gąsienice bielinka kapustnika, bielinka rzepnika, tantnisia krzyżowiaczka, piętnówki kapustnicy, błyszczki jarzynówki i rolnic.

Podsumowując, sukces uprawy kalafiora zależy w dużym stopniu od wyboru stanowiska, właściwej, zasobnej gleby, dobrego przedplonu, a w czasie uprawy podlewania i zwalczania ewentualnych szkodników, chorób i chwastów.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Źródło: Metodyka integrowanej produkcji kalafiora, wydanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak uprawiać kalafiory, nawet jeśli nie masz doświadczenia? Czasem żółknie na grządce. Dlaczego? - Strefa Agro

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska