Targi nto - nowe

Aromatyczny chlebek ziołowy. Ten wypiek na stałe zagości w twoim menu. Wypróbuj przepis na najprostszy rwany chlebek z robota kuchennego

Karolina Głogowska
Rwany chlebek to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie
Rwany chlebek to pomysł na pyszne, rodzinne śniadanie Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Ten przepis nie może się nie udać. Pyszne, delikatne ciasto i aromatyczne masło to sposób na najlepszy chlebek ziołowy do zrobienia w kilka minut w robocie kuchennym. Po upieczeniu nie trzeba go nawet kroić. Można go rwać i zajadać prosto z foremki.

W skrócie

Chlebek ziołowy, nazywany także rwanym chlebkiem czosnkowym, to jeden z najpopularniejszych wypieków do zrobienia w robocie kuchennym. Nic dziwnego, bo przygotowanie chlebka trwa chwilę, a efekt za każdym razem jest doskonały. Właściwie wszystkie czynności, takie jak wyrabianie czy rozdrabnianie, wykonuje za nas robot kuchenny. Na koniec musimy jedynie rozwałkować ciasto i ułożyć je jak harmonijkę w formie do pieczenia. Po pół godzinie otrzymujemy przepyszny chlebek ziołowy o fantazyjnym kształcie, który zachęca do rwania prosto z foremki.

Chlebek ziołowy – przepis do zrobienie w robocie kuchennym

Czas przygotowania: 15 minut przygotowania + 35 minut pieczenia
Porcja: duża okrągła forma lub dwie małe prostokątne foremki,
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml wody,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Na masło czosnkowo-ziołowe:

  • 100 g masła,
  • szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • pęczek pietruszki,
  • pół łyżeczki soli.

Polecam także: Amerykańska zapiekanka z chleba, którą będziesz się zajadać przez cały dzień

Jak zrobić rwany chlebek czosnkowy z robota kuchennego?

  1. Najpierw przygotowałam masło ziołowe. Składniki umieściłam w naczyniu robota i rozdrabniałam przez kilka sekund na średnich obrotach.
  2. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
  3. Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w naczyniu miksującym i wyrabiałam przez dwie minuty.
  4. Po tym czasie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. pół centymetra.
  5. Ciasto ułożyłam w foremce, luźno zwijając je w harmonijkę. Możesz użyć do tego okrągłej tortownicy lub prostokątnych foremek do chleba.
  6. Ułożony chleb posmarowałam masłem ziołowym. Piekłam ok. 35 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska