W skrócie
Chlebek ziołowy, nazywany także rwanym chlebkiem czosnkowym, to jeden z najpopularniejszych wypieków do zrobienia w robocie kuchennym. Nic dziwnego, bo przygotowanie chlebka trwa chwilę, a efekt za każdym razem jest doskonały. Właściwie wszystkie czynności, takie jak wyrabianie czy rozdrabnianie, wykonuje za nas robot kuchenny. Na koniec musimy jedynie rozwałkować ciasto i ułożyć je jak harmonijkę w formie do pieczenia. Po pół godzinie otrzymujemy przepyszny chlebek ziołowy o fantazyjnym kształcie, który zachęca do rwania prosto z foremki.
Chlebek ziołowy – przepis do zrobienie w robocie kuchennym
Czas przygotowania: 15 minut przygotowania + 35 minut pieczenia
Porcja: duża okrągła forma lub dwie małe prostokątne foremki,
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 200 ml wody,
- pół szklanki oleju,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru.
Na masło czosnkowo-ziołowe:
- 100 g masła,
- szalotka,
- ząbek czosnku,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- pęczek pietruszki,
- pół łyżeczki soli.
Polecam także: Amerykańska zapiekanka z chleba, którą będziesz się zajadać przez cały dzień
Jak zrobić rwany chlebek czosnkowy z robota kuchennego?
- Najpierw przygotowałam masło ziołowe. Składniki umieściłam w naczyniu robota i rozdrabniałam przez kilka sekund na średnich obrotach.
- Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
- Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w naczyniu miksującym i wyrabiałam przez dwie minuty.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. pół centymetra.
- Ciasto ułożyłam w foremce, luźno zwijając je w harmonijkę. Możesz użyć do tego okrągłej tortownicy lub prostokątnych foremek do chleba.
- Ułożony chleb posmarowałam masłem ziołowym. Piekłam ok. 35 minut.
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?