Barszcz ukraiński, bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy i poleca przepisy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Olia Hercules to Ukrainka, której książki były fenomenami wydawniczymi.
Olia Hercules to Ukrainka, której książki były fenomenami wydawniczymi. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann/Sebastian Nevols
Udostępnij:
Olia Hercules to Ukrainka mieszkająca w Londynie. Jej książki poświęcone między innymi kuchni ukraińskiej okazały się fenomenem wydawniczym. Aktualnie autorka włączyła się w akcję #cookforukraine. Sprawdź jej przepisy na wyśmienite dania z kuchni ukraińskiej.

Spis treści

Olia Hercules zachęca do Cook for Ukraine

Olia Hercules urodziła się na Ukrainie w miasteczku Kachowka w 1984 roku. Studiowała italianistykę, rusycystykę i anglistykę. Zamiłowanie do gotowania rozwinęła w Leith’s School of Food and Wine. Na początku pracę w gastronomii znalazła w Union Market w Londynie. Sukcesywnie rozwijała swoje umiejętności, które doprowadziły ją do upragnionego stanowiska, jakim było chef-de-partie w restauracji Yotama Ottoleghi’ego. Pisała felietony kulinarne dla magazynów „The Guardian”, „The Recipe Kit” i „Sainsbury’s”. W Polsce nakładem wydawnictwa Buchmann ukazały się jej książki „Mamuszka”, „Kaukasis” i „Sielskie smaki”. Obecnie Olia Hercules w związku z agresją Rosji na Ukrainę zachęca do włączenia się w inicjatywę Cook for Ukraine.

Czym jest akcja Cook for Ukraine?

Po polsku hasło akcji oznacza gotowanie dla Ukrainy. Na Instagramie coraz popularniejszy staje się hashtag #cookforukraine, którym oznaczane są dania gotowane z książek Olii Hercules lub mające ukraiński rodowód. Brytyjski oddział UNICEF-u koordynuje akcję, która została stworzona w bliźniaczy sposób jak wcześniejsza inicjatywa Cook for Syria.

Celem akcji jest zwiększenie świadomości wobec zbrodniczych działań na Ukrainie oraz skupienie się na pomocy dzieciom w obecnej sytuacji kryzysowej. W Wielkiej Brytanii restauratorzy i autorzy książek kucharskich włączyli się w akcję pomocową poprzez sprzedaż swoich książek kulinarnych. To m.in. Olia Hercules, Zuza Zak i Alissa Timoszkina.

UNICEF zachęca do włączenia się w akcję poprzez:

  • organizowanie własnego klubu kolacyjnego lub sprzedaż wypieków i zasugerowanie dotacji na zbiórkę prowadzoną przez organizację UNICEF na stronie justgiving.com. Można też samemu zebraną kwotę ze sprzedaży ciast wpłacić na szczytny cel.
  • gotowanie w domu ukraińskich potraw i wstawianie zdjęcia na Instagram z #cookforukraine oraz informacją o zbiórce, która zwiększy świadomość potrzeb.

Kuchnia ukraińska – przepisy na pyszne dania

Kuchnia ukraińska to bogactwo dań znanych Polakom poprzez podobieństwo smaków, np.: jako barszcz ukraiński lub nieco egzotyczne kiszone pomidory. Zebraliśmy trzy przepisy na wyjątkowe posiłki pochodzące z książki „Mamuszka” autorstwa Olii Hercules.

Barszcz ukraiński - przepis

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g buraków ćwikłowych, obranych i pokrojonych w słupki
  • 200 g ziemniaków, obranych i posiekanych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 marchew, oskrobana i grubo starta
  • 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazd nasiennych i posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor odmiany bawole serce (bez skórki), grubo starty, lub 100 g kiszonych pomidorów
  • 1/2 małej białej kapusty, poszatkowanej
  • 400 g czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny
  • pieprz

Wywar

  • 500 g ogona wołowego lub tłustego antrykotu wołowego z kością
  • 1 cebula, obrana z łupin
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 litra zimnej wody

Do podania

  • 100 ml śmietany
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanego
  • pampuszki

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić wywar. W dużym garnku zalać mięso, cebulę i liść laurowy podaną ilością wody. Posolić lekko i gotować na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu zbierać szumowiny z powierzchni.
  2. Dodać do wywaru buraki ćwikłowe i ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Tymczasem na patelni rozgrzać olej słonecznikowy. Wrzucić cebulę i marchew. Smażyć na średnim ogniu przez 5–7 minut, mieszając, aż marchew będzie bardzo miękka i zacznie się karmelizować. Tak smażone warzywa, zwane zażarką, są typowe dla kuchni ukraińskiej.
  4. Wrzucić na patelnię czerwoną paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, a następnie dodać startego pomidora lub kiszone pomidory i wymieszać. Zredukować lekko, po czym dodać do wywaru.
  5. Wrzucić do wywaru kapustę i fasolę. Gotować przez 7 minut.
  6. Podawać ze śmietaną, siekanym koperkiem i pampuszkami.

Bezy z orzechami i makaronem - przepis

Porcja dla 8 osób

Składniki:
Ciasto

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki miałkiego
  • cukru
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki, plus nieco do poprószenia

Beza

  • 2 białka
  • 75 g miałkiego cukru
  • 75 g miękkiego cukru trzcinowego
  • 200 g orzechów pekan, włoskich lub pistacjowych, grubo posiekanych

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

Joseph Joseph

Joseph Joseph Durszlak Zielony 40088j

65,01 zł30,97 zł-52%
miejsce #5

Menuett

MENUETT SZATKOWNICA WIELOFUNKCYJNA 5 ELEMENTÓW

225,50 zł156,00 zł-31%
miejsce #8

Noveen

Noveen Elektryczny Podgrzewacz Lunch Box (Mlb910Xline)

266,00 zł221,00 zł-17%
miejsce #9

Sagaform

Sagaform zestaw dwóch butelek na oliwę i ocet SF-5015337

159,90 zł134,30 zł-16%
miejsce #10

Kuchenprofi

Kuchenprofi dziadek do orzechów (ku1005273)

109,90 zł93,42 zł-15%
miejsce #11

Lurch

Lurch Obierak do szparagów LU-00010618

149,90 zł137,90 zł-8%
miejsce #13

Zwilling

Zwilling Fresh & Save (368150170)

459,00 zł426,79 zł-7%
miejsce #14

Practic

Practic Półka Na Przyprawy Drewniana 10 Słoików

85,45 zł79,90 zł-6%
Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto: w dużej misce ubić widelcem żółtka z cukrem i olejem. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając zwarte ciasto, podobne do makaronowego. Zagnieść krótko i odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia.
  3. Poprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na kwadrat o boku 20 cm. Zwinąć w trąbkę i pokroić
  4. w poprzek w możliwie jak najcieńsze plasterki. Rozwinąć je palcami i ułożyć na przygotowanej blasze. Tak przygotowany makaron piec przez 10 minut, aż wyschnie i przyrumieni się na złocisty kolor.
  5. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 120°C. Wyłożyć blachę nowym kawałkiem papieru do pieczenia.
  6. W dużej suchej misce ubić białka z cukrem i cukrem trzcinowym na sztywną pianę. Dodać makaron i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszać. Choć będzie się wydawać, że piany jest za mało, w rzeczywistości służy ona tylko zlepieniu makaronu i orzechów.
  7. Nałożyć po łyżce ciasta na blachę (powinno być ich osiem). Piec godzinę, aż bezy przyrumienią się na złocisty kolor.

Bułeczki czosnkowe - przepis

8 bułek

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych instant
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru
  • 225 ml ciepłej wody
  • 400 g białej mąki chlebowej, plus nieco do poprószenia
  • 8 g miałkiej soli morskiej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego, plus nieco do smarowania
  • 20 g młodego lub starego czosnku, wyciśniętego
  • 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanego
  • 1 jajko kurze lub kacze, rozkłócone, do posmarowania

Przygotowanie:

  • Przyrządzić zaczyn, rozpuszczając drożdże i cukier w podanej ilości wody (powinna mieć temperaturę pokojową – gorąca zniszczy drożdże). Dodać 200 g mąki i lekko wymieszać. Przykryć folią kuchenną i wstawić na noc do lodówki.
  • Następnego dnia rano dosypać resztę mąki i miałką sól morską. Starannie zagnieść na obficie posypanej mąką stolnicy, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie łatwo odchodzić od palców.
  • Podzielić ciasto na 8 kawałków i uformować z nich bułki. Ułożyć je obok siebie w nasmarowanej olejem okrągłej formie lub naczyniu żaroodpornym o średnicy 24 cm. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kulki ciasta powinny podwoić objętość i złączyć się.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wymieszać olej z czosnkiem, małą szczyptą soli i natką pietruszki, po czym odstawić, aby olej wchłonął aromaty.
  • Wyrośnięte pampuszki posmarować obficie jajkiem. Piec 20–25 minut, aż powstanie lśniąca, złocista skórka. Wyjąć z piekarnika i posmarować olejem czosnkowym. Podawać natychmiast.

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii ukraińskich potraw

Olia Hercules to Ukrainka, której książki były fenomenami wydawniczymi.

Barszcz ukraiński, bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia ...

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Buchmann.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Zwieger

Zwieger Chochla Z Wylewką Obsidian 33cm 370305

98,93 zł49,90 zł-50%
miejsce #3

Tefal

Tefal Zestaw Przyborów (K210S514)

64,99 zł43,05 zł-34%
miejsce #4

Fiskars

Fiskars Functional From 1023613

50,00 zł32,99 zł-34%
miejsce #5

Joseph Joseph

Joseph Joseph Podstawka Pod Garnek Stretch Czarna Czarny (70033)

105,00 zł83,61 zł-20%
miejsce #6

Project House

Nava Tłuczek Ubijak Dwustronny Do Rozbijania Mięsa

24,99 zł19,99 zł-20%
miejsce #8

Cuisipro

Cuisipro Szczypce do lodu (CU-747179)

59,90 zł58,70 zł
miejsce #9

Fackelmann

FACKELMANN Trzepaczka 33069

25,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Barszcz ukraiński, bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy i poleca przepisy - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie