Potrzebne produkty:
Potrzebne produkty:
2-3 zwykłe bułki,
około 1 l mleka,
250 - 300g maku,
100 g rodzynek,
50 g orzechów włoskich,
50 g migdałów krojonych
1 łyżka masła,
4 -5 łyżek miodu lub cukru,
kawałek twardej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Bułkę pokroić w kostkę. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 10 minut. W czasie gotowania dodać pokrojone orzechy i migdały oraz rodzynki i masło. Mieszać, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać cukier.
Proponuję makówki słodzić miodem (najlepszy jest gryczany) i dodawać go do masy po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu. Zalać pokrojone bułki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do salaterki, a jak makówki całkowicie wystygną, posypać je tartą czekoladą.
Życzę smacznego i wesołych zdrowych świąt Bożego Narodzenia
Maria Żmija-Glombik
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?