Bez makówek nie ma prawdziwej Wigilii

Redakcja
W naszym domu, na świątecznym stole szczególne miejsce zajmowały makówki. Bo też ten deser jest prawdziwym przysmakiem.

Potrzebne produkty:

Potrzebne produkty:

2-3 zwykłe bułki,
około 1 l mleka,
250 - 300g maku,
100 g rodzynek,
50 g orzechów włoskich,
50 g migdałów krojonych
1 łyżka masła,
4 -5 łyżek miodu lub cukru,
kawałek twardej czekolady

Sposób przyrządzenia:

Bułkę pokroić w kostkę. Zmielony mak zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 10 minut. W czasie gotowania dodać pokrojone orzechy i migdały oraz rodzynki i masło. Mieszać, aby masa się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać cukier.

Proponuję makówki słodzić miodem (najlepszy jest gryczany) i dodawać go do masy po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu. Zalać pokrojone bułki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do salaterki, a jak makówki całkowicie wystygną, posypać je tartą czekoladą.

Życzę smacznego i wesołych zdrowych świąt Bożego Narodzenia

Maria Żmija-Glombik

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska