Blat i zlew - najważniejszy duet w kuchni

fot. Sławomir Mielnik
Syntetyczny blat, który wytrzyma niejedno gotowanie, i metalowy zlew tworzą nowoczesne wnętrze - mówi Grzegorz Szymański z salonu Avangard Kuchnie & Wnętrza. Charakteru całości dodaje... podświetlająca wodę bateria. Gdy puszczamy wodę zimną światło jest niebieskie, gdy ciepłą - przechodzi w ciepły fiolet.
Syntetyczny blat, który wytrzyma niejedno gotowanie, i metalowy zlew tworzą nowoczesne wnętrze - mówi Grzegorz Szymański z salonu Avangard Kuchnie & Wnętrza. Charakteru całości dodaje... podświetlająca wodę bateria. Gdy puszczamy wodę zimną światło jest niebieskie, gdy ciepłą - przechodzi w ciepły fiolet. fot. Sławomir Mielnik
Blat i zlew to najczęściej wykorzystywane miejsca w kuchni. Trzeba je dobrać tak, by odpowiadały oczekiwaniom.

Wśród blatów mamy te wykonane z kamienia, stali, syntetyków, szkła, drewna, laminatów oraz - od niedawna - z twardych, polimerycznych laminatów włoskich. Zlewy też mogą być wykonane z różnych materiałów: stali, ceramiki czy konglomeratów, czyli mieszanek kamienia z żywicą. Jaki wybrać najlepsze?
- to decyzja, która zależy przede wszystkim od gustu i zasobności portfela.

- Zazwyczaj jeśli ktoś chce podnieść prestiż kuchni, to decyduje się na blat z kamienia albo szkła - mówi Grzegorz Szymański z salonu Avangard Kuchnie & Wnętrza, który funduje drugą nagrodę w naszym konkursie - kuchnię do zabudowy o wartości 25 tys. zł. - Dodatkowo w związku z tym, że każdy kawałek nawet tego samego rodzaju kamienia jest inny, to kamienny blat zawsze będzie niepowtarzalny.

Szkło doskonale prezentuje się w nowoczesnych pomieszczeniach. Blat stalowy z kolei nadaje kuchni wrażenie chłodu i sterylności, a olejowane drewno ciepła.

- Blatom syntetycznym z kolei można nadać dowolny kształt, a w razie pęknięcia czy uszkodzenia - skleić i wyszlifować tak, że nie będzie znaku - wyjaśnia nasz ekspert.

I dodaje: - Blat to zwieńczenie kuchni. Jest wyraźnym akcentem i nadaje jej niepowtarzalny charakter.
W przypadku zlewów decyzje warto podejmować również na podstawie praktycznych przesłanek.

- Te ze stali, choć widać na nich każdą kroplę wody i po czasie się rysują, świetnie wyglądają w nowoczesnych wnętrzach - mówi Grzegorz Szymański. - Atutem ceramicznych jest z kolei to, że łatwo je utrzymać w czystości i w dłuższej perspektywie są odporne na zabrudzenia.

Zarówno blaty jak i zlewy, zwłaszcza dobrej jakości, to niemały wydatek przy urządzaniu kuchni.
- Ale zasada jest taka, że jeśli klient kupuje u nas pakiet, czyli meble, urządzenia i elementy wykończeniowe, to może liczyć na dobry rabat - zapewnia Grzegorz Szymański z Avangard Kuchnie & Wnętrza.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska