Brak białych drobinek to nie koniec świata. Czym można zastąpić cukier? Sprawdź te zamienniki cukru! Ksylitol czy stewia?
Miód
Zazwyczaj każdy z nas ma go w domu, z powodzeniem może być użyty jako substytut cukru. Nada się do herbaty, kawy, ciast, a nawet deserów. Jedna łyżeczka miodu odpowiada dwóm łyżeczkom cukru, jest więc bardziej kaloryczna. Z czystego cukru nie czerpiemy wartości odżywczych, z miodu możemy. Działa antybakteryjne, pomaga w leczeniu przeziębień, w zależności od rodzaju wpływa też na różne schorzenia. Używając go jako słodzika do gorących napojów, warto pamiętać, że w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Najlepiej dodawać płyn do ostudzonej filiżanki.
Więcej o miodzie przeczytasz tutaj: https://strefaagro.pl/gryczany-lipowy-lub-wielokwiatowy-kilka-slow-o-miodzie-jak-rozroznic-sztuczny-od-prawdziwego-miod-ma-znaczny-wplyw-na-nasze/ar/c8-16352685