Co je żołnierz, czyli wojsko od kuchni. Targi w Kielcach

Echo Dnia
Co je żołnierz? Żołnierz je obrońcą ojczyzny - brzmi odpowiedź ze starego kawału. Ale żołnierska dieta to nie żarty.

Podczas 23. Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego, który 1 września rozpoczął się w Targach Kielce, obok nowoczesnego sprzętu, prezentowane są najnowsze technologie żywienia - w koszarach i na polu walki.

Grochówka nadal jest symbolem wojskowej kuchni, jak twierdzą wojskowi kucharze, ale do menu dołączyły ekskluzywne specjały, jak wołowina sous vide, czy kaczka na czerwonej kapuście.

- Polski żołnierz ma dietę zbilansowaną w stosunku do wykonywanych przez siebie działań - mówi ppłk Dariusz Spychała z Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. - Każde danie musi spełniać odpowiednie normy i receptury, różne od kuchni cywilnej.

Na polu walki żołnierz częściej wykorzystuje zbilansowane racje żywnościowe, które mogą być używane w każdych warunkach. W takich pakietach znajdziemy na przykład nowoczesną żywność liofilizowaną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska