Podczas 23. Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego, który 1 września rozpoczął się w Targach Kielce, obok nowoczesnego sprzętu, prezentowane są najnowsze technologie żywienia - w koszarach i na polu walki.
Grochówka nadal jest symbolem wojskowej kuchni, jak twierdzą wojskowi kucharze, ale do menu dołączyły ekskluzywne specjały, jak wołowina sous vide, czy kaczka na czerwonej kapuście.
- Polski żołnierz ma dietę zbilansowaną w stosunku do wykonywanych przez siebie działań - mówi ppłk Dariusz Spychała z Wojskowego Ośrodka Badawczo-Wdrożeniowego Służby Żywnościowej. - Każde danie musi spełniać odpowiednie normy i receptury, różne od kuchni cywilnej.
Na polu walki żołnierz częściej wykorzystuje zbilansowane racje żywnościowe, które mogą być używane w każdych warunkach. W takich pakietach znajdziemy na przykład nowoczesną żywność liofilizowaną.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?