Co masz na głowie

Redakcja
Wypadanie włosów, matowienie czy ich rozdwajanie może świadczyć o tym, że czegoś im brakuje.

Do kłopotów z włosami dochodzi zwykle z powodu niedoboru w organizmie pewnych witamin, minerałów i mikroelementów, a także innych czynników np. chorób (które też mogą być skutkiem "niedożywienia"). Ale są też przyczyny natury psychicznej.
- Najczęstszą przyczyną wypadania włosów, szczególnie u pań w wieku studenckim, jest stres - mówi Sławomir Kęcki, specjalista dermatolog z Brzegu. - Szczególnie jest to widoczne w okresach sesji, egzaminów. Dochodzi do tego także około roku-półtora po porodzie u kobiet, które karmiły dzieci piersią, gdyż ich organizm stracił wtedy cenne minerały i mikroelementy i nie da się od razu uzupełnić tych niedoborów. Zresztą, wypadanie włosów miewa nierzadko początek już w czasie ciąży. Bardzo istotnym powodem utraty włosów są niedobory żywieniowe, a zwłaszcza drastyczne odchudzanie. Innym z czynników mogą być zmiany hormonalne, związane z nadczynnością tarczycy.
Na wygląd i stan włosów zły wpływ mają też (oraz powodują ich wypadanie):
- stosowanie diety wegetariańskiej
- zatrucie organizmu metalami ciężkimi
- przyjmowanie leków przeciwdepresyjnych, antykoncepcyjnych
- przebyte: ciężkie operacje (związane z dużą utratą krwi), choroby (przebiegające z wysoką gorączką) chemioterapia, radioterapia
- niedobory witaminy B, jodu i nienasyconych kwasów tłuszczowych - wtedy siwieją
- utrata dużej ilości żelaza, związana z silnym krwawieniem miesięcznym
- predyspozycje genetyczne.
Telewizja i gazety bombardują nas reklamami o cudownych preparatach, które w sposób doskonały i natychmiastowy poprawią kondycję naszych włosów i uzupełnią wszelkie braki. Czy należy im wierzyć?
- Podchodziłbym do tego rozważnie, gdyż zdrowy człowiek, który stosuje prawidłową dietę, nie potrzebuje zażywania dodatkowych tabletek, wspierania się chemią - podkreśla dr Sławomir Kęcki. - Obecnie przez cały rok jest łatwy dostęp do świeżych warzyw, przeróżnych owoców, więc nic, tylko z tego korzystać.
Do tego w ramach codziennego menu należy "dorzucić": dużo ryb (zwłaszcza morskich, gdyż zawierają bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszcowe), tłuszcze roślinne, oliwę z oliwek, a wykluczyć z diety lub ograniczyć do minimum - wszelkie fast foody, tłuszcze zwierzęce i słodycze (w nadmiarze). Ponadto należy unikać stresu (tylko jak to zrobić?), zażywać dużo ruchu na świeżym powietrzu, ograniczyć używki, wysypiać się.
Warto pamiętać, że dobrej kondycji włosów nie sprzyja też przebywanie w pomieszczeniach, gdzie jest centralne ogrzewanie i klimatyzacja. Dochodzi bowiem wtedy do ich nadmiernego wysuszenia.

Dieta na dobre włosy
- wątróbka, warzywa strączkowe
- pestki dyni, słonecznika, groch, otręby pszenne
- razowe pieczywo, drożdże, orzechy
- płatki owsiane, sery, mleko, jajka
- pomidory, papryka, brokuły, cebula, czosnek
- warzywa liściaste: sałata, szpinak, natka pietruszki, liście selera, jarmuż, koper.

Co szkodzi włosom
- częste używanie lokówek elektrycznych, gorące powietrze z suszarek, źle zrobiona trwała ondulacja - powoduje ich rozdwajanie
- stosowanie zbyt ostrych szczotek i grzebieni
- zbyt częste ich rozjaśnianie, farbowanie
- chlorowana woda
- nadmierne promieniowanie słoneczne
- używanie źle dobranych szamponów, odżywek oraz innych preparatów pielęgnacyjnych.

Czego im trzeba
- witamin: C, E, B6, B12
- minerałów i mikroelementów: wapnia, cynku, magnezu, potasu, manganu, miedzi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska