Cztery opolskie smakołyki z Perłami poznańskich targów

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Nagrodzony karp po niemodlińsku.
Nagrodzony karp po niemodlińsku. archiwum organizatora
Nagrody otrzymały: schab wiśniowy z Młynów, udziec weselny z Karłowic, słodka nalewka owocowa z Gostomi i karp po niemodlińsku.

To cztery potrawy nagrodzone podczas XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”, który został rozstrzygnięty podczas trwających właśnie poznańskich Targów Smaki Regionu.

Zdobywcami Pereł są: Jerzy Wilk z Młynów w gminie Rudniki (schab wiśniowy), Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Bocian” z Karłowic (udziec weselny), Witold Hreczaniuk z Gostomi w gminie Biała (ratafia „Żniwo sadu”, czyli słodka nalewka owocowa ) i restauracja „Na Wyspie” z Niemodlina (karp po niemodlińsku).

- Laureaci dołączyli do prestiżowego grona ambasadorów dbających o tradycje kulinarne regionu. Jesteśmy z nich dumni i zachęcamy innych do udziału w przyszłorocznej edycji konkursu - komentują przedstawiciele urzędu marszałkowskiego w Opolu.

Na poznańskich targach dorobek kulinarny regionu prezentują członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie: kołocz śląski, naturalne oleje głubczyckie tłoczone na zimno oraz tradycyjne wyroby wędliniarskie i z dziczyzny.

Nagrody „Perła 2017” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w kategorii: Produkt regionalny

Woj. dolnośląskie
Szynka gotowana z Jagodnika – Dariusz Konarski Dar-Vit
Masło tradycyjne – OSM Międzybórz
Miód leśny z Niemczy – Pasieka „Miód od Turka”
Kasztany jadalne marony – Elżbieta Malinowska

Woj. kujawsko-pomorskie
Kujawskie powidła – Iwona Lorenc
Piołunówka tucholska – Marzen Przytarska
Śliwki korzenne Aurelii – Aurelia Komorowska-Toporek

Woj. lubelskie
Bronicki salceson biały – Marlena Wójcik
Oleje z Zabłocia – Jolanta Pecio, Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury
Ptysie z bitą śmietaną – Tomasz Machoń Cukiernia Staropolska
Polędwica z Wisznic – GS „SCh” Wisznica

Woj. lubuskie
Miód wielokwiatowy wiosenny – Jan Wróblewski Pasieka Wędrowna Debora
Szynka suszona lekko podwędzana Pałac Wiechlice Zbigniew Czmuda
Krupnik – Marek Senator

Woj. łódzkie – laureaci Łódzkiego Tygla
Nalewka z ałyczy „A łyczka możesz?” – Maszczyk
Mleko zsiadłe – PPH Klimeko Bogusław Klimczak
Pomidor suszony 100% - Małgorzata Kamińska Amkez sp. z o.o.

Woj. małopolskie
Salceson – Zakład Masarski Dariusz Kmak
Kiełbasa wieprzowo-cielęca Janusz Zalarski Przetwórstwo mięsne „Płatek”
Bryndza sądecka – OSM Nowy Sącz
Piernik Kasztelański (Kasztelan Biecki) – Polskie Piekarnie Sp. z o.o. Sp. Komandytowa Iwona Rudek
Cydr z Chodorowej – PPU Eleonora Krzyżak

Woj. mazowieckie
Kaszanka gryczana – Adam Węgłowski
Chleb Ratuszowy z Siedlec – piekarnia ratuszowa Radzikowscy
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – Krzysztof Kowalski

Woj. opolskie
Schab wiśniowy – Jerzy Wilk
Udziec Weselny – Grzegorz Ptak
„Żniwo sadu” (ratafia) – Witold Hreczaniuk

Woj. podkarpackie
Ser podpuszczkowy z nutą leśną – Bożena Wisła
Ser dojrzewający
„Wólczan” – Leszek Jakimowicz Leda-Ser
Szynka w rozmarynie – Anmar Anna Surmacz-Kałamarz
Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa – Maria i Mieczysław Łabęccy

Woj. podlaskie
Kiełbasa biebrzańska palcowa – Małgorzata Wojtach
Szynka ze słoninką – Grażyna Putkowska, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki
Chleb razowy – Władysław Gryka
Ciastka siemiatyckie – Zakład Cukierniczy Jolanta i Roman poslawscy
Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk

Woj. pomorskie – Laureaci Konkursu Pomorskie Smaki
Ikra ze śledzia z Mierzei Wiślanej – Restauracja Four Winds Karol Urbanowicz
Kiszka kaszubska w płótnie – Gosp. Rolne Jolanta Myszk
Chleb żytni razowy – Pracownia Wypieków Magdalena Kuczyńska
Pierogi z kaczką – Krystyna Mach KGW Nowa Karczma
Pasztet z dorsza (pomulchama) – Gryfon

Woj. śląskie
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – Gospodarstwo Rolne Pliczko
Makrony - Piekarnia Cukiernia Łubowski
Nalewka z czarnej porzeczki z ołmianego ogródka – Kornelia i Krystian Kiełbasa, Gosp. Agrot. Ranczo

Woj. świętokrzyskie
Tort czekoladowo-orzechowy – Monika Pasterczyk Pracownia Tortów Artystycznych
Chleb żytni kielecki – Halina Dobrowolska Piekarnia R.Dobrowolski

Woj. warmińsko-mazurskie
Kiełbasa kasztelana – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
Udziec z dzika – Zakład Masarski Zbigniew Rolka
Ocet jabłkowy z linii „Ocet z Olsztynka” – OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy
Szynka wędzona – Zakład Wędliniarski Flis-Pol

Woj. wielkopolskie
Olej z nasion ostropestu – SEMCO sp. z o.o.
Maślanka prosto z masielnicy – Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana
Miód akacjowy z Kopaszewa – pasieka Chmielewscy
Nalewka z czeremchy – Wiesław Sałkiewicz

Woj. zachodniopomorskie
Jesiotr wędzony – Anna i Łukasz Skowrońscy
Ser kozi widuchowski – Edyta Szczupak
Chleb szczeciński – Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski
Wino z owoców róży dolickie – Bożena i Ryszard Jaszczowscy


NAGRODY „PERŁA 2017” – DANIA

Województwo dolnośląskie:
Restauracja „Malarska 25” – sum milicki z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków i z fermentowaną gruszką.

Województwo kujawsko-pomorskie:
nie przyznano

Województwo lubelskie:
KGW Janowice Małgorzata Madejska i Iwona Bartkiewicz – karp w sosie grzybowym.

Województwo lubuskie:
P.W. „Salcum-Fixum” Jarosław Szlachetko i Magdalena Pętlewska – dania z kaczki (pasztet z kaczki oraz piersi z kaczki).

Województwo łódzkie:
KOWAL Aleksandra Kowalska domowy pasztet z gęsi.

Województwo mazowieckie:
nie nominowano żadnej potrawy

Województwo małopolskie:
Łukasz Nowak FPU „Naturex” – rolada z pstrąga „żmiąckiego” oraz pierogi z suską sechlońską z sosem na śliwowicy;
Stowarzyszenie KGW „Nasza Ziemia” z Zagorzyna – placek z blachy.

Województwo opolskie:
„Restauracja na Wyspie” Elżbieta i Paweł Oleksa – karp po niemodlińsku.

Województwo pomorskie:
Hotel „Browar” – smażona polędwica z dorsza.

Województwo śląskie:
Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo Halfinger” – kaczka z jabłkami, siwe kluski i duszona kapusta;
Ilona Majętna-Bobrowska i Marzena Czech – zupa pokrzywowa i warówki.

Województwo warmińsko-mazurskie:
Restauracja „Cudne Manowce” – karmuszka
Obiekt Turystyki Wiejskiej „Siedlisko na Półwyspie” – klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku.

Województwo wielkopolskie:
Restauracja „P jak Pysznie” – ozorki wieprzowe na konfiturze cebulowo-porzeczkowej z kluseczkami szarymi z nutą chrzanową.

Województwo zachodniopomorskie:
Gospoda Herbu Korab Danuta Gołowacz i Małgorzata Dzieciniak – Seviche (ceviche – rodzaj sałatki) z ryby regionalnej na purée ze szparagów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska