5 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik...
fot. Hugo Alexander Ruiz Acevedo/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Soda oczyszczona i sok z cytrusów

Soda oczyszczona, czyli wodorowęglan sodu, jako składnik proszku do pieczenia jest źródłem dwutlenku węgla, które uwalniając się spulchniają strukturę dań i sprawiają, że staje się ona lżejsza. W połączeniu z kwasem (sokiem z cytryny czy limonki albo octem jabłkowym) reakcja ta zachodzi w szybkim tempie, dlatego składniki te są używane w miejsce piany z ubitych białek zwłaszcza w ciastach, muffinach i chlebkach.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj w przepisie 1 łyżki sody oczyszczonej (ok. 7 g, najlepiej w mieszance składników suchych) i 1 łyżki soku cytrusowego lub słabego octu (15 g, w mieszance składników suchych albo tych mokrych). Jednocześnie zwiększ dodatek wody do przepisu o 1/4 szkl. na każde zastąpione jajko.

Podobny, choć słabszy efekt daje użycie w przepisie 1/4 szkl. (60 g) mocno gazowanej wody.

Zobacz również

Wielu ludzi nad Lubianką pierwszego maj. Korzystali z pięknej pogody [ZDJĘCIA]

Wielu ludzi nad Lubianką pierwszego maj. Korzystali z pięknej pogody [ZDJĘCIA]

Zwłoki czterech noworodków w zamrażarce. Co postanowił prokurator?

Zwłoki czterech noworodków w zamrażarce. Co postanowił prokurator?

Polecamy

Darmowy Fallout w Excelu. Niezwykle ciekawy projekt fana

Darmowy Fallout w Excelu. Niezwykle ciekawy projekt fana

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby