Adiunkt z Katedry Inżynierii Biosystemów na sobotni wykład Dziecięcej Politechniki Opolskiej przygotował pokaz eksperymentów z wykorzystaniem ciekłego azotu.
- Mrożenie w warunkach domowych sprawia, że woda zamarzająca powoli w owocach czy warzywach niszczy strukturę ich komórek, w efekcie czego trudno jest zachować pełen smak i zapach. W przemyśle spożywczym zamrażanie polega na natryskiwaniu np. ciekłym azotem, co pozwala zachować jakość produktów i daje dodatkowy efekt sterylizacji opakowań - wyjaśniał dr Łukasz Biłos najmłodszym studentom w auli Łącznika PO.
W tegorocznej edycji DPO udział bierze niemal 500 studentów w wieku od 7 do 12 lat. Przygotowano dla nich sześć zajęć (co miesiąc, od listopada do kwietnia) w Opolu i Strzelcach Opolskich.
- Staramy się tak dobierać tematykę, by była interesująca dla uczestników w tym wieku i dało się ją zaprezentować w atrakcyjnej formie - wyjaśnia dr Justyna Charaśna-Blachucik, koordynator DPO. - Dla młodych uczestników jest to okazja do poznania uczelni od środka (w Opolu), naszych wykładowców, ale też sposobu prowadzenia zajęć akademickich. Pokazujemy im też, co mogliby w przyszłości studiować na naszej uczelni - dodaje.
Paweł Bartosz, 5-klasista z Opola, w DPO bierze udział po raz trzeci. W tej edycji szczególnie spodobały mu się dotychczas zajęcia prowadzone przez policjantów o urządzeniach, które pomagają im w pracy. - W przyszłości chciałbym zostać żołnierzem, więc temat bardzo mnie zainteresował - mówił.
Także Malwina Makara z klasy szkoły z Opola-Czarnowąsów najbardziej zapamiętała zajęcia z policjantami.
Budżet alert - wszystkie informacje o budżecie obywatelskim
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?