Dziecięca Politechnika Opolska. Tym razem wykład o lodach o smaku jajek z bekonem, czyli kriogenice w przemyśle spożywczym

Edyta HanszkeZaktualizowano 
Dziecięca Politechnika Opolska. Wykład o kriogenice w przemyśle spożywczym Slawoj Dubiel
O tajnikach powstawania tajskich lodów, tym, co dzieje się z sałatą zamrożoną w ciekłym azocie i różnicy w zamrażaniu żywności w warunkach domowych i przemysłowych mówił młodym studentom dr inż. Łukasz Biłos.

Adiunkt z Katedry Inżynierii Biosystemów na sobotni wykład Dziecięcej Politechniki Opolskiej przygotował pokaz eksperymentów z wykorzystaniem ciekłego azotu.

- Mrożenie w warunkach domowych sprawia, że woda zamarzająca powoli w owocach czy warzywach niszczy strukturę ich komórek, w efekcie czego trudno jest zachować pełen smak i zapach. W przemyśle spożywczym zamrażanie polega na natryskiwaniu np. ciekłym azotem, co pozwala zachować jakość produktów i daje dodatkowy efekt sterylizacji opakowań - wyjaśniał dr Łukasz Biłos najmłodszym studentom w auli Łącznika PO.

W tegorocznej edycji DPO udział bierze niemal 500 studentów w wieku od 7 do 12 lat. Przygotowano dla nich sześć zajęć (co miesiąc, od listopada do kwietnia) w Opolu i Strzelcach Opolskich.

- Staramy się tak dobierać tematykę, by była interesująca dla uczestników w tym wieku i dało się ją zaprezentować w atrakcyjnej formie - wyjaśnia dr Justyna Charaśna-Blachucik, koordynator DPO. - Dla młodych uczestników jest to okazja do poznania uczelni od środka (w Opolu), naszych wykładowców, ale też sposobu prowadzenia zajęć akademickich. Pokazujemy im też, co mogliby w przyszłości studiować na naszej uczelni - dodaje.

Paweł Bartosz, 5-klasista z Opola, w DPO bierze udział po raz trzeci. W tej edycji szczególnie spodobały mu się dotychczas zajęcia prowadzone przez policjantów o urządzeniach, które pomagają im w pracy. - W przyszłości chciałbym zostać żołnierzem, więc temat bardzo mnie zainteresował - mówił.

Także Malwina Makara z klasy szkoły z Opola-Czarnowąsów najbardziej zapamiętała zajęcia z policjantami.

Budżet alert - wszystkie informacje o budżecie obywatelskim

Wideo

Materiał oryginalny: Dziecięca Politechnika Opolska. Tym razem wykład o lodach o smaku jajek z bekonem, czyli kriogenice w przemyśle spożywczym - Nowa Trybuna Opolska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3