Kanna, inaczej paciorecznik, to roślina jednoroczna, którą w naturze można spotkać w strefie tropikalnej - krajach Afryki, Azji i Ameryki Płd. Tam bujnie kwitnie niemal przez cały rok.
Spośród ponad 60 gatunków w Polsce najbardziej popularny jest paciorecznik ogrodowy (Canna x generalis).
Kannom warto poświęcić sporą rabatę, bo rośliny dość mocno się rozrastają.
Sięgają nawet 1,5 metra, mają mięsiste kłącza i rozłożyste zielone lub brunatno-zielone liście. Kwiaty od różowych, purpurowych, po łososiowe i żółte, czasem dwukolorowe.
Kanny potrzebują do życia słońca, dobrej, próchniczej ziemi, bogatej w składniki pokarmowe i dużej wilgotności.
Jeśli gleba, w której rosną, jest słaba, rośliny należy intensywnie nawozić, a uschnięte liście obrywać.
Wtedy kanny mogą po raz wtóry zakwitnąć. Jeśli chcemy, by już w pierwszym roku kanny były rozłożyste, kłącza już wczesną wiosną należy posadzić do pojemników z torfem i przechowywać w jasnym pomieszczeniu o temp. ok. 16-18 stopni.
W maju, gdy pogoda już jest ustabilizowana, rośliny należy przesadzić na rabatę. Kanny pięknie kwitną niemal całą jesień, wytrzymują chłody, kwiaty tracą przy pierwszych przymrozkach.
Zanim nadejdzie zima, kłącza należy wykopać, oczyścić i przechowywać w ziemi w piwnicy, pamiętając, by temperatura wynosiła ok. 6-9 stopni.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?