Byli oni uczestnikami III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej w Opolu, na którym powołano regionalny klaster branży spożywczej. Opolskie chce być postrzegane jako Dolina Spożywcza, stąd pomysł na stworzenie klasta i wspieranie firm z tej branży.
Andrzej Drosik, Nutricia ZP w Opolu
Duży przemysł spożywczy lokuje się w województwie. Nasz region w tradycji jest znany jako rolniczo-przemysłowy, ale dotychczas rolnictwo kojarzone było jako coś mało nowoczesnego. Tymczasem przemysł spożywczy to najnowocześniejsze technologie i receptury opracowywane w znaczących ośrodkach badawczych.I można na tym biznesie robić dobre pieniądze. Żeby nasz region był atrakcyjny dla kolejnych inwestorów, oprócz uzbrojonych i dobrze skomunikowanych terenów potrzebne są dodatkowe zachęty, np. odpowiednio przygotowane kadry.
Marian Płaczek, Zagroda Opolska w Gościejowicach
Stworzyłem firmę na bazie dawnych zakładów mięsnych. Produkujemy tam zdrową, ekologiczną żywność, bo z badań wynika, że świadomość konsumentów rośnie i dla coraz większej grupy liczy się nie tylko cena, ale też jakość i zawartość. Zaczynaliśmy od przetwórstwa mięsnego, także z dziczyzny.
Maciej Wajs, The Pasta Food Company w Opolu
Władze naszej spółki od wielu lat przyglądały się zmianom w krajach Europy Środkowej i Wschodniej i uznały, że w tym regionie będzie wzrastało zapotrzebowanie na gotową żywność do szybkiego przygotowania. Spowodowane jest to migracją ludzi do dużych miast, zmianą modelu rodziny (więcej singli), ograniczeniem czasu na przygotowanie potraw. Fabryka w Opolu jest dedykowana Polsce i okolicznym krajom europejskim. EDH
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?