Składniki ( na 2 porcje)
1 cytryna - jedynie skórka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska
2 filety łososia ze skórą
świeży tymianek
świeży koperek
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło
Wykonanie
Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają.
Ryba: Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?