Grillowany łosoś z włoską gremolatą

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Gremolata to dodatek, pierwotnie stosowany do ciemnych mięs. Ale sprawdza się też z innymi potrawami. Oto jak wykorzystuje go Małgorzata Kwiatkowska.

Składniki ( na 2 porcje)

1 cytryna - jedynie skórka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
sól morska
2 filety łososia ze skórą
świeży tymianek
świeży koperek
pieprz
oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło

Wykonanie

Gremolata: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają.

Ryba: Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska