Program
Program
II Opolski Festiwal Smaków
15.00 - otwarcie imprezy,
15.15 - zespół Czas na Jazz,
16.45 - zespół tańca afrykańskiego Foliba,
18.15 - Gabriela Machej z zespołem,
19.45 - Alicja Kalinowska z zespołem Kofi,
21.00 - Teatr Jednego Wiersza ze spektaklem ulicznym "Szczęścia, szczęścia dla wszystkich"
Ważne
Podczas festiwalu na opolskim Rynku pojawi się Letnia Redakcja nto i Radia Opole. Na miejscu będzie można porozmawiać z naszymi dziennikarzami oraz wziąć udział w nadawanej na żywo audycji. Dla Opolan będziemy mieli gazety i drobne upominki.
W ubiegłą niedzielę Opole bawiło się z zespołami folklorystycznymi i zajadało kołoczem. Za dwa dni dla wszystkich, którzy przyjdą pod ratusz, słodkich smakołyków też nie zabraknie, a nogi poskakiwać będą w rytm muzyki.
Przed pięcioma dniami opolscy cukiernicy przygotowali około stu blach ciasta, teraz ma być go znacznie więcej. - Postaramy się, aby nikomu go nie zabrakło - mówi Lutz Zimmermann, piekarz z Gogolina, który będzie jednym z siedmiu serwujących tu śląski przysmak wytwórców.
Obok nich swoje stoiska postawią rzemieślnicy, którzy zaopatrzą opolan w miód, haft, kroszonki, ceramikę i inne produkty rękodzielnicze. Na scenie najpierw rozbrzmi muzyka w wykonaniu grupy Czas na Jazz, później w nieco innych klimatach zatańczy zespół Foliba.
Gwiazdami wieczornego finału będą dwie opolskie finalistki koncertu debiutów. Najpierw jazzowo i delikatnie zaśpiewa Gabriela Machej, potem na scenę wejdzie Alicja Kalinowska z zespołem Kofi. Podczas tego koncertu na pewno nie zabraknie funka, jazzu, r'n'b i soulu.
Imprezę zorganizowaną przez Urząd Miasta Opola oraz nto zamknie spektakl pt. "Szczęścia, szczęścia dla wszystkich" w wykonaniu Teatru Jednego Wiersza.
Gabriela Machej z lewej) wystąpi o 18.15.Alicja Kalinowska z Kofi zaśpiewa o 19.45.
(fot. fot. Archiwum )
Na muzyce, teatrze i kołoczu nie skończą się w sobotę festiwalowe atrakcje. Pomiędzy koncertami wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w licznych konkursach i quizach.
Za tydzień, 29 sierpnia, czekać będzie na Was jeszcze jedna, trzecia i ostatnia część tegorocznego Festiwalu Opolskich Smaków.
To właśnie wtedy w szranki o honorową patelnię staną opolscy restauratorzy. Konkurs, zorganizowany po raz pierwszy przed rokiem, pokazał, że śląska kuchnia nie tylko wołowymi roladami i kluskami stoi. Wówczas za najsmaczniejszą potrawę uznano roladę szpinakowo-łososiową w sosie cytrynowym z restauracji Villa Park w Opolu Groszowicach.
O tym, jakie danie wygra konkurs pt. "Przeboje Opolskiej Kuchni", będzie się można przekonać, przychodząc na Rynek za tydzień.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?