Spis treści
Pierzasty, silny wielkolud
Struś afrykański to obecnie nie tylko największy, ale również najcięższy i najszybciej biegający ptak na świecie. Ich naturalne środowisko to sucha sawanna Afryki, południe Sahary, Sudan, Somalia, Kenia i Afryka Południowa, ale coraz częściej można je spotkać również w Polsce, chociaż u nas nie żyją dziko.
Zobacz: Ciekawostki o strusiu, czyli największym ptaku na świecie
Samiec strusia może mieć nawet 3 metry wysokości i ważyć 160 kg. Samica jest trochę mniejsza, osiąga ok. 2 metrów wysokości i waży nie więcej niż 120 kg. Są nielotami. W związku z tym, że nie posiadają grzebienia mostka w swoim szkielecie, mięśnie piersiowe są słabo rozwinięte. Za to długo żyją, bo nawet do 80 lat.
Chociaż sobie nie polatają, to strusie mają inną zaletę. Długie i silne nogi, dzięki którym potrafią rozwinąć prędkość nawet do 70 km/h. Trzeba w ich towarzystwie uważać, bo kopią z siłą 30kg/cm2, a to może zaboleć.
Hodowla strusi w Polsce, czy to się opłaca?
- Pierwsza ferma strusi afrykańskich w Polsce powstała w 1993 r. w Garczynie. W 2000 r. istniało już 190 ferm strusich hodujących 9 tys. ptaków. W chwili obecnej szacuje się, że w Polsce istnieje około 600 ferm, w których hoduje się około 20 tys. ptaków, z czego stado podstawowe wynosi około 4,5 tys. sztuk – wymienia Centralna Biblioteka Rolnicza.
Strusie w Polsce hoduje się z wielu powodów, a głównymi są:
- mięso,
- skóra,
- jaja,
- pióra,
- rzęsy,
- poza tym są atrakcją gospodarstw agroturystycznych.
Jeśli chodzi o mięso strusie, to ma ono niską zawartość tłuszczu, nawet 2,5 razy mniej niż mięso wołowe. Do tego dochodzi niska zawartość cholesterolu. Jest łatwe do przygotowania, kruche i delikatne. Kosztuje średnio 50-60 zł za kg, cena za 2 burgery po 125 g to ok. 25 zł, ok. kilogram filetów to 200 zł, a za mały stek zapłacimy średnio 220 zł.
Skórę strusi wykorzystuje się do produkcji rękawiczek, torebek, czy nawet mebli. Jest odporna na wodę i wyjątkowo wytrzymała. Pióra natomiast to produkt to produkcji biżuterii, np. kolczyków i innych ozdób, ale również miotełek do usuwania kurzu.
Jak podaje CBR „Polscy hodowcy wysyłają na eksport 98 proc. swoich produktów. Zagraniczna ekspansja to dla polskich hodowców strusi jedyny sposób na przetrwanie, ponieważ ceny na rynku krajowym są nieopłacalne, a jednocześnie popyt jest niski”.
Wszelkich informacji na temat hodowli strusi, oraz pomoże przy zakupie pierwszych ptaków, Polski Związek Hodowców Strusi, który powstał w 1995 roku. To PZHS reprezentuje i broni hodowców strusi, organizuje i doskonali rozwój, pomoc weterynaryjną, współpracuje z placówkami naukowymi, prowadzi fachowe doradztwo, pomaga kupować i sprzedawać strusie i promuje je na polskim rynku.
Jak założyć fermę strusi?
Aby założyć fermę strusi należy spełnić konkretne warunki, które zawarte są w „Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010 nr 116 poz. 778)”.
Pomieszczenie powinno być ogrzewane dla strusi do 6 miesiąca życia, ponadto należy podzielić je na sektory dla ptaków w różnym wieku. W przypadku młodych strusi każdy ptak powinien mieć co najmniej 0,3 metra kwadratowego i 2,2 metra wysokości, a dorosły co najmniej, 3,5 metra kwadratowego i 3 metry wysokości.
W sąsiedztwie pomieszczeń musi znajdować się wybieg, rozporządzenie również określa konkretną powierzchnię. Niezbędne jest też zapewnienie odpowiedniej opieki weterynaryjnej i dobór paszy. Strusie jedzą zielonkę, zboże, kukurydzę, siano i marchew. Konieczne jest też otwarcie działalności gospodarczej (kod PKD 01.49.Z – Chów i hodowla pozostałych zwierząt), ale hodowla strusi możliwa jest również w ramach działalności rolniczej.
Ile kosztuje jajko strusia?
Jedno jajo strusia potrafi ważyć nawet 1,5 kg. Jest aż 25 razy większe od kurzego. Takie jajko zawiera aż 1000 g białka i 320 g żółtka. Ponadto zawiera witaminę A, kwas foliowy, wapń, magnez, cynk i żelazo. Żeby ugotować je na miękko, potrzeba 45 minut, na twardo – dwa razy dłużej.
Ceny jaj strusich zaczynają się już od 60 zł za sztukę, ale w okresie świątecznym cena potrafi dobić od 100 zł do nawet 170 zł.
Prywatny sprzedawca z Drogomyśla w woj. śląskim oferuje strusie jaja za 110 zł. Natomiast rolnik z Ogrodzieńca, również w województwie śląskim sprzedaje strusie jaja za 80 zł/szt. W Nadarzynie, woj. mazowieckie strusie jajo dostaniemy za 70 zł.