3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 10-12 szaszłyków....
fot. foodandmore/123RF

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki wieprzowe

Z podanego przepisu przygotujesz 10-12 szaszłyków.

Składniki:

• 300 g schabu bez widocznych pasm tłuszczu,
• 1 czerwona papryka,
• 1 żółta papryka,
• 2 cebule,
• 10 pieczarek,
• 200 g cukinii,
• oliwa z oliwek do polania,
• zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Mięso należy pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę trzeba umyć i również pokroić, pieczarki przekroić na cztery części, a cebulę na osiem. Cukinię obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub grube plastry. Na wykałaczkę zaczynamy nadziewać mięso, cebulę, pieczarki, mięso, cukinię i paprykę. Całość powtarzamy 2-3 razy, w zależności od wielkości kawałków. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Grillowanie mięsa wieprzowego zajmuje ok. 10 minut dłużej niż mięsa drobiowego.

Zobacz również

Majówka 2024 na kocyku w Dobrem. Zobaczcie zdjęcia

Majówka 2024 na kocyku w Dobrem. Zobaczcie zdjęcia

Jak komputery pomagają tworzyć filmy

Jak komputery pomagają tworzyć filmy

Polecamy

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Wapń może zwiększać ryzyko sercowe lub je obniżać. Ważne, kiedy go przyjmujesz

Zadeklarowanym gejom i lesbijkom żyje się łatwiej. Ale i tak chcą stąd wyjeżdżać

Zadeklarowanym gejom i lesbijkom żyje się łatwiej. Ale i tak chcą stąd wyjeżdżać

Dyrekcja ochrony srodowiska nie zgadza się na kolejną farmę wiatrową w regionie

Dyrekcja ochrony srodowiska nie zgadza się na kolejną farmę wiatrową w regionie