Spis treści
Czym jest pizza i jakie są jej rodzaje?
Pizza powstała najprawdopodobniej 600 lat p.n.e. we włoskim mieście Neapol. Potrzeba przygotowania szybkiego i taniego dania, które pozwoliłoby wyżywić głodnych ludzi sprawiała, że lokalni kucharze stworzyli cienki pszenny placek z różnymi dodatkami.
Obecnie pizzę przygotowuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak warzywa, mięso, ryby i owoce morza, sery, a nawet słodkie owoce. Jednak do najpopularniejszych rodzajów tego dania zaliczyć można:
- neapolitańska (pizza napoletana, Margherita) – oryginalna Włoska pizza powinna być wytwarzana z pomidorów San Marzano, rosnących na wulkanicznej glebie oraz mozzarelli z mleka bawolic,
- sycylijska – zazwyczaj prostokątna, zawiera niewiele dodatków, a ser układany jest zawsze pod sosem pomidorowym,
- capricciosa – głównymi składnikami są mozzarella, pieczona szynka, pieczarki oraz karczochy,
- frutti di mare – jej nazwa pochodzi od dodatków, którymi są owoce morze, takie jak krewetki, kalmary i małże.
Polecamy przeczytać
Jaka pizza jest najzdrowsza? Ile ma kalorii?
Najzdrowsza pizza to taka, która ma jak najcieńsze ciasto z dobrej jakości mąki (najlepiej przygotowane na zakwasie z dodatkiem mąki razowej) i jak najwięcej lekkich dodatków warzywnych, w tym sosu pomidorowego. Kaloryczność pizzy zależeć będzie przede wszystkim od użytych składników. Według włoskich źródeł pizza Margheritta w 100 g ma ok. 280 kcal, przy czym Capricciosa – 410 kcal. Wybierając dodatki do pizzy, warto zwrócić uwagę na ich kaloryczność i używać zamienników, które mogą znacznie zmniejszyć całkowitą energetyczność dania.
Przedstawiamy tradycyjne składniki pizzy, wraz z ich mniej kalorycznymi zamiennikami:
- salami – szynka z piersi kurczaka,
- boczek – chuda polędwica,
- ser żółty – odtłuszczona mozzarella w kulce.
Jak zrobić pizzę w zdrowszej i lżejszej wersji? Przepis na ciasto na pizzę z mąką razową
Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się unoszącym się aromatem przepysznej pizzy. Podany przepis wystarczy do przygotowania 2 sztuk pizzy o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej,
- 75 g mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 160 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 5 g cukru,
- 10 g oliwy extra vergine.
Przygotowanie:
Do miski wlać wodę, dodać cukier, oliwę i drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie i wyrabiać ciasto przez 10-15 minut. Ostawić na 60 min do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części i przykryć ściereczką na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni z termoobiegiem, a blachę natłuścić olejem. Ciasto rozgnieść palcami na kształt okręgu i ułożyć na blaszce. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć składniki i wstawić do piekarnika. Piec ok 10-12 minut.
Możesz wypróbować także ten przepis na świetne ciasto do pizzy.
Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Polecamy przeczytać
Fakty i mity na temat pizzy. Co naukowcy mówią na temat przysmaku, który pokochał niemal cały świat?
Jakie wartości odżywcze ma pizza? Czy sprzyja tyciu? I co naukowcy wiedzą o... pudełkach na pizzę? Sprawdź najciekawsze mity i fakty na temat tego popularnego przysmaku!
Odmierzaj składniki precyzyjnie
kup teraz

Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4030BK
Waga kuchenna z misą SENCOR SKS 4030BK
kup teraz

Waga kuchenna z misą G3FERRARI G20003
Waga kuchenna z misą G3FERRARI G20003
kup teraz

Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
Waga kuchenna z misą PROFI COOK PC-KW 1040
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz