Jedz więcej witamin

Redakcja
Jednym z  czynników sprzyjających rakowi żołądka jest zła dieta, m.in. niedobór warzyw i owoców.
Jednym z czynników sprzyjających rakowi żołądka jest zła dieta, m.in. niedobór warzyw i owoców.
O raku żołądka mówi się dużo rzadziej niż o innych nowotworach. Tymczasem jest on trzecią przyczyną śmierci u mężczyzn i czwartą u kobiet.

Pod lupą

Przyczyny

picie gorących napojów
polipy żołądka
przewlekła choroba wrzodowa, stwierdzone zakażenie Helicobacter pylori
posiadanie grupy krwi A
stan po uprzedniej częściowej resekcji żołądka
wysokie spożycie soli kuchennej, żywności wędzonej i marynowanej oraz pokarmów bogatych w skrobię
niskie spożycie białka
zbyt mało warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych (np. chleba) w codziennej diecie
niedobór witamin A, E, C

Objawy

utrata łaknienia
zmniejszenie masy ciała
częste pobolewanie w nadbrzuszu lub sródbrzuszu
tępe bóle w nadbrzuszu, pojawiające się po jedzeniu
uczucie pełności
palenie w przełyku
cofanie się pokarmu
nudności, wymioty treścią krwistą i treścią fusowatą
smolisty stolec, obecność krwi w kale
odbijanie
niedokrwistość
zaburzenia połykania (charakterystyczne przy raku wpustu żołądka)

Nasz kraj został zaliczony do pierwszej dziesiątki państw o najwyższym wskaźniku występowania tego typu raka. Dlatego onkolodzy chcą szczególnie uczulić społeczeństwo na ten problem. Dodatkowy powód do alarmu wynika z tego, że w ostatnich latach zmieniła się lokalizacja raka żołądka, co niestety utrudnia jego szybkie wykrywanie. Opóźnia więc tym samym rozpoczęcie leczenia.

- Kiedyś rak żołądka umiejscawiał się głównie w odźwierniku, co szybko wywoływało dolegliwości w postaci niestrawności, uczucia pełności i zalegania pokarmu w żołądku - wyjaśnia Wojciech Redelbach, chirurg onkolog, dyrektor Opolskiego Centrum Onkologii. - Zmuszało to pacjenta do szukania pomocy u lekarza, zatem zwiększało szansę na szybkie wykrycie tej bardzo groźnej choroby. Obecnie rak żołądka rozwija się coraz częściej w przełyku i ujawnia się dopiero wtedy, gdy człowiek nagle przestaje jeść. I to jest ten cały dramat. Dlatego też rokowania w leczeniu są nadal złe.

Rocznie na Opolszczyźnie wykrywa się ok. 90 nowych zachorowań na raka żołądka i od 90 do 100 zgonów z jego powodu. Pod względem pięcioletnich przeżyć pacjentów (taka cezura czasowa obowiązuje w onkologii - przyp. red.) od momentu wykrycia tego nowotworu nasze województwo zajmuje dopiero trzynaste miejsce w kraju.

Rak żołądka występuje dwukrotnie częściej u mężczyzn niż u kobiet. Zagrożenie nim wzrasta wraz z wiekiem. Onkolodzy wskazują też na czynniki genetyczne i tzw. podatność osobniczą. Ponadto rozwój raka żołądka mogą przyspieszyć: azotany (obecne np. w niektórych nowalijkach) palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu.
Jak można szybko raka żołądka wykryć? - Gdy okazało się, że rak ten masowo występuje w Japonii, to wprowadzono tam przesiewowe badania gastroskopowe - odpowiada dr Wojciech Redelbach. - Pozwoliło to na wykrywanie raka we wczesnej fazie.

Dodatkowo wykonuje się m.in. usg. jamy brzusznej, badanie radiologiczne żołądka, badanie endoskopowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska