Jullien, Ricotta i Mozzarella. Oto nowe produkty z Oleskiego Koszyka. Klaster dobrej żywności z Olesna zyskał silną markę

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Oleski Koszyk był promowany m.in. na największych targach rolno-spożywczych na świecie, czyli Grüne Woche w Berlinie.
Oleski Koszyk był promowany m.in. na największych targach rolno-spożywczych na świecie, czyli Grüne Woche w Berlinie. Mirosław Dragon
Cztery nowe produkty lokalne zostały przyjęte do Oleskiego Koszyka i zdobyły certyfikaty jakości. Klaster dobrej żywności skupiający lokalnych przedsiębiorców w ciągu 10 lat zyskał bardzo dobrą markę smacznych i jakościowych produktów spożywczych.

Był grudzień 2012 roku, kiedy dwanaście firm działających na terenie powiatu oleskiego podpisało list intencyjny w sprawie utworzenia klastra dobrej żywości „Oleski Koszyk”. Jako stowarzyszenie klaster lokalnych producentów żywności z Olesna zostało zarejestrowane w 2013 roku.

Pomysłodawcą był Jarosław Chołodecki ze Stowarzyszenia Inicjatywa Firm Rodzinnych.

- Zdrowa żywność produkowana według tradycyjnych receptur to wasza największa wartość. Promujcie ją pod wspólną marką - zaproponował Jarosław Chołodecki podczas targów gospodarczych Kooperacja w Oleśnie.

Olescy przedsiębiorcy podchwycili pomysł. Orędownikiem wspólnego promowania się małych lokalnych firm spożywczych był Wilhelm Beker, nieżyjący już wieloletni prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie. To właśnie on został prezesem Oleskiego Koszyka i aż do śmierci pełni tę funkcję.

Obecną prezeską Oleskiego Koszyka jest Krystyna Preś, na co dzień prezes Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Praszce.

- Pojedynczo jako niewielkie firmy nie bylibyśmy w stanie tak się promować, za to razem dzięki Oleskiemu Koszykowi jest dużo łatwiej - uważa Krystyna Preś.

Z roku na rok do klastra zapisują się kolejne lokalne firmy. Już nie tylko z Olesna i powiatu oleskiego, ale także z terenów sąsiednich.

Celem klastra lokalnych producentów żywności z Oleskiego Koszyka jest właśnie zbudowanie rozpoznawalnej marki oraz podejmowanie wspólnej promocji. Znak towarowy „Oleski Koszyk” ma gwarantować, że produkty należące do koszyka wytwarzane są na bazie naturalnych składników i w oparciu o tradycyjne receptury, co jest gwarancją ich dobrej jakości.

Znakiem tej jakości jest certyfikat Oleskiego Koszyka. Niedawno certyfikaty jakości otrzymały cztery kolejne lokalne produkty:

  1. Świąteczne Pierniki kawiarni Kompozycja, mieszczącej się w centrum handlowym Nowe Stare Kino w Oleśnie
  2. sery Mozzarella Jullien,
  3. Ricotta,
  4. i Mozzarella Rosalinda, produkowane przez firmę La Fattoria Italiana di Olesno, mieszczącej się w dawnym dworcu autobusowym PKS w Oleśnie.

W Oleskim Koszyku (który ma także namacalną formę koszyka z lokalnymi specjałami, który jest wręczany jako prezent) są już takie smakołyki, jak: kopytka piernikowe, chleb mleczny, domowy barszcz biały, karp w szuwarach, nudle swojskie, pieczone w piwie żeberka wieprzowe z pańćkrautem, a na deser lody śmietankowe z konfiturą wiśniową, oczywiście kołocz śląski, a do tego coś z procentami: śmietankówkę oleską, chyba najsłynniejszy produkt Oleskiego Koszyka.

Zobacz, jakie jeszcze produkty należą do Oleskiego Koszyka

Na zebraniu klastra w Oleśnie nadano także tytuł członka honorowego Stowarzyszenia Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” Norbertowi Hoberowi, wieloletniemu naczelnikowi wydział promocji i rozwoju gospodarczego w starostwie powiatowym w Oleśnie.

- To właśnie Norbert Hober był jednym z inicjatorów utworzenia stowarzyszenia i przez lata angażował się w działania promujące markę Oleski Koszyk - wyjaśnia Krystyna Preś.

Do Klastra Dobrej Żywności „Oleski Koszyk” należą następujące firmy:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie,
  • Gospodarstwo Pszczelarskie „Gucio”,
  • Piekarnia Jan Kuzaj,
  • Piekarnia u Marcina,
  • PPHU „Godyla”,
  • Młyn Dalachów Grażyna i Stefan Kurczakowscy,
  • Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Praszce,
  • PPHU Gospodarstwo Pasieczne „Maja” Andrzej Krzak,
  • Wytwórnia Barszczu Roman Pinkosz,
  • Restauracja Zapiecek Ewa Wączek,
  • Gospodarstwo agroturystyczne „Tawerna pod Kotwicą”,
  • Firma PAMAS Piotr Matyszok
  • Gościniec Sternalice
  • Pałac Pawłowice
  • Dolina Stobrawy
  • Firma PAMAT Ewa i Mirosław Wąsińscy
  • Restauracja Studzienka Natalia Zalwert
  • Hotel Olesno Gabriela Wiendlocha,
  • Jakub Respondek – Masarnia Jamy
  • Hotel Alexandra w Oleśnie

Członkami wspierającymi są: Powiat Oleski, Gmina Olesno, Gmina Praszka, Gmina Radłów, Gmina Rudniki oraz Gmina Zębowice.

Tak było na OK Food Festivalu w Oleśnie w poprzednich latach.

OK Food Festival, czyli święto jedzenia w Oleśnie [PROGRAM]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska