Kiedy tylko się wypogodziło opolanie tłumnie ruszyli na XIII Festiwal Opolskich Smaków

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Trzeciego dnia XIII Festiwalu Opolskich Smaków wystawcom i opolanom sprzyjała pogoda. Plac Kopernika zaludnił się żądnymi smakołyków rodzinami.

Duże wzięcie miały w niedzielę zarówno gigantyczne (dobre pół metra) i bajecznie kolorowe zapiekanki, kalmary w cieście i beljgijskie frytki z food trucków, jak regionalne produkty z ekologicznych pasiek, serowarni czy ziołowe nalewki.

Nareszcie można było spokojnie spacerować od stoiska do stoiska, cieszyć wszystkie zmysły kolorami, zapachami i smakami.

Opolanie całymi rodzinami z entuzjazmem przygotowywali własne chlebki do wypieku pod kierunkiem mistrza Artura Ziemackiego.
Chętnie też śledzili poczynania mistrzów kuchni i stawali w długiej kolejce do degustacji. W niedzielę można było popróbować m.in. oryginalnych chłodników.

Atrakcją dnia był występ sygnalistów leśnych i myśliwskich, którzy wrażenie zrobili zarówno precyzją dęcia w myśliwskie rogi, jak i oryginalnymi strojami.

Sałatka milionera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie