![Placki z cukinii...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/98/d2/5eb7e9823bea8_o_large.jpg)
Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej
Placki z cukinii
Szacunkowy koszt przygotowania: 13 zł
Składniki:
1 średnia cukinia
1 mała cebula
2 jajka
ok. 6-7 łyżek mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ew. posiekany świeży koperek
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut, następnie odciskamy cukinię w rękach (lub przez sitko) z nadmiaru wody.
Do odsączonej cukinii dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajka i bułkę tartą. Mieszamy i dodajemy mąkę (tyle, żeby ciasto dało się łatwo nakładać łyżką na patelnię, a jednocześnie nie było zbyt rzadkie).
Na patelni (a najlepiej na dwóch jednocześnie), rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiernego tłuszczu.
Podajemy z sosem czosnkowym (wymieszany jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. koperek).